Orkiszowiec wieloziarnisty
Pyszny przepis na chleb od Patrycji. /super przepis podaję ze Truflą, składniki na 1 bochenek/
Zaczyn:
- 2 łyżki zakwasu żytniego
- 150g wody
- 120g mąki jasnej (orkiszowej lub pszennej chlebowej)
Wszystkie składniki wymieszać, przykryć szczelnie folią i zostawić w temp. pokojowej na ok. 10-12godz. (można dłużej do ok. 14godz)
Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 1/3 łyżeczki drożdży instant
- 330 g wody
- 2 łyżeczki soli morskiej (użyłam szarej, nieoczyszczonej)
- 1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu
- 4 łyżki pestek dyni
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki jasnego sezamu + 1 łyżka czarnego sezamu (lub 3 łyżki jasnego)
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 50g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej chlebowej
Posypka:
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 1/2 łyżki jasnego sezamu
- 1/2 łyżki siemienia lnianego
Zakwas wymieszać z wodą, drożdżami i resztą składników oprócz mąk. Na koniec dodać obie mąki i miksować na średnim biegu 2-3 min. Przełożyć do lekko natłuszczonej foremki wyłożonej pergaminem lub wysypanej otrębami. Ciasto posypać posypką, i lekko wgnieść ją dłonią.
Odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce.
Obficie spryskać wodą wierzch chleba, by pestki i ziarna nie przypaliły się podczas pieczenia.
Piec: 15 min. w 220st. C, następnie zmniejszyć temp. do 190st.C i piec kolejne 45 min.
Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu.
Smacznego!
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________