Ziemniaczane gnocchi z sosem ze świeżych pomidorów.

Już przyzwyczaiłam się do aktywnie spędzanych weekendów. Coraz mniej ubolewam nad brakiem możliwości pobuszowania po kuchni. Staram się tak poukładać wszystkie obowiązki, by mimo wszystko po powrocie do domu rodzina w kilka chwil mogła posilić się domowym obiadem. Latem, gdy mamy ułatwiony dostęp do warzyw i owoców, a ich ceny są znacznie niższe, sprawa jest dość prosta. Najłatwiej bowiem przygotować posiłek na ich bazie. Nie wymagają długiego krojenia, obierania, ani też obróbki.
Gnocchi – włoska odmiana naszych rodzimych kopytek. Mają nieco delikatniejszą konsystencję, są mniejsze i mają inny kształt. Świetnie komponują się z prostymi i świeżymi sosami na bazie sezonowych warzyw. Wymagają wprawdzie nieco zachodu z powodu konieczności wcześniejszego ugotowania ziemniaków, ale tę czynność możemy wykonać nawet dzień wcześniej lub wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z poprzedniego obiadu. Ten ostatni przykład to świetny sposób na wykorzystanie tzw. resztek, a przecież nikt z nas nie lubi wyrzucać jedzenia.

A sos… Sos to już kwestia naszej wyobraźni. U nas najlepiej sprawdza się szybki sos na bazie świeżych i pachnących pomidorów. Teraz, gdy są najsmaczniejsze warto nacieszyć się ich smakiem. Sos jest aromatyczny, gęsty, z kawałkami warzyw i ziół. Nie wymaga dosładzania cukrem, ani dodawania koncentratu pomidorowego. Pyszny sam w sobie i gotowy w kilka chwil. Stanowi świetną bazę nie tylko do gnocchi, ale też do wszelkich dań makaronowych.

Moje dzieci go uwielbiają właśnie w takiej formie, a dla niejadków proponuję zmiksować warzywa, by powstała gładka masa, która w pewnością ułatwi przemycenie warzyw do ich codziennej diety.

Zdjęcie - Ziemniaczane gnocchi z sosem ze świeżych pomidorów. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • około 150g mąki pszennej (w zależności od odmiany ziemniaków ilość mąki może się różnić)
  • 1 kg pomidorów (lub 2 puszki pomidorów bez skórki)
  • 1 dość duża cebula
  • 2-4 ząbków czosnku
  • kawałek ostrej papryczki chili (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • sól morska do smaku
  • pieprz
  • parmezan do posypania gotowego dania (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Pamiętaj! Ziemniaki zalewamy zawsze zimną wodą.
  • Jeszcze gorące ziemniaki rozgnieć tłuczkiem na pure lub przeciśnij przez praskę. Nie powinny mieć grudek. Ostudź.
  • Do zimnego pure ziemniaczanego dodaj jako i mąkę pszenną i zagnieć ręcznie gładkie ciasto. Powinno być dość miękkie, klejące się do dłoni, ale nie rozpływające się, ani też zbyt twarde.
  • Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Odrywaj po fragmencie i ręką formuj dość cienkie wałeczki (na kopytka są zazwyczaj większe).
  • Oprószonym mąką nożem krój wałek na kawałki o szerokości porównywalnej do grubości. Za pomocą widelca uformuj gnocchi (lekko rozpłaszcz lub przeciągnij widelcem po stolnicy w taki sposób, by „wzorek” powstał dookoła. Możesz też użyć specjalnej deski do formowania gnocchi lub zwyczajnie palcem zrobić dołek w każdej kluseczce. Każdy sposób będzie dobry.
  • Do gotującej się osolonej wody wlej odrobinę oliwy. Wrzucaj gnocchi i delikatnie zamieszaj.
  • Gotuj 1-2 minuty od chwili wypłynięcia. Nie powinny gotować się zbyt intensywnie, gdyż rozgotowane są kleiste i się rozpadają.
  • Odcedź i lekko skrop oliwą, by się nie posklejały.
  • Pomidory pokrój na cząstki lub w kostkę. Możesz usunąć z nich skórkę.
  • Cebulę i czosnek posiekaj w kostkę.
  • Chili drobno pokrój.
  • Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i ją zeszklij.
  • Następnie dodaj czosnek i chili i chwilę podsmaż  nie rumieniąc.
  • Dodaj pomidory i smaż kilka minut aż sos zgęstnieje i nabierze intensywnego koloru.
  • Dopraw do smaku solą morską i pieprzem.
  • Listki bazylii posiekaj i dodaj do sosu. Od razu zdejmij z ognia.
  • Do sosu dodaj ugotowane gnocchi i wymieszaj.
  • Podawaj od razu posypane bazylią i ewentualnie startym parmezanem.

Smacznego!

Zdjęcie - Ziemniaczane gnocchi z sosem ze świeżych pomidorów. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ziemniaczane gnocchi z sosem ze świeżych pomidorów. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Filet z dorsza pieczony z pesto i pomidorami

Filet z dorsza pieczony z pest…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Żółta zupa pomidorowa

Żółta zupa pomidorowa

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Spaghetti al pesto trapanese
1

Spaghetti al pesto trapanese

Beti Beti
kruche babeczki

Gazpacho pomidorowe

Gazpacho pomidorowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pasta Alla Norma

Pasta Alla Norma

Beti Beti
kruche babeczki

Pomidorowe podpłomyki ze słonecznikiem

Pomidorowe podpłomyki ze słone…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Frytki z batatów – pikantne i chrupiące
1

Frytki z batatów – pikantne i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sałatka z młodych ziemniaków i krewetek

Sałatka z młodych ziemniaków i…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Smażone ziemniaki w jogurcie z pastą harissa

Smażone ziemniaki w jogurcie z…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Orkiszowe chlebki z surowymi ziemniakami

Orkiszowe chlebki z surowymi z…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pierogi drożdżowe z pokrzywą

Pierogi drożdżowe z pokrzywą

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Młoda kapusta z ziemniakami
2

Młoda kapusta z ziemniakami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy