Porady kulinarne
-
Jakie jabłka do suszenia?
Jabłka przeznaczone do suszenia powinny być zdrowe bez żadnych uszkodzeń i co najważniejsze niepryskane. Najlepiej z własnej uprawy lub dziko rosnące.
-
Brokuły - jak gotować, aby zachowały ładny zielony kolor?
Do gotującej wody wrzucić brokuły, gotować 2 minuty od momentu kiedy woda ponownie się zagotuje. Po tym czasie natychmiast przełożyć brokuły łyżką cedzakową do lodowatej wody, aby przerwać proces gotowania i zachować ładny, zielony kolor brokułów.
-
Owoce na cieście - co zrobić przed ich ułożeniem?
W przypadku tych bardziej mokrych pamiętajcie o posypywaniu bułką tartą przed ułożeniem owoców
-
-
Z czym podawać zupy kremy?
Zupy-kremy uwielbiają dodatki w postaci grzanek i prażonych pestek słonecznika. Ale zamiast tradycyjnych dodatków spróbuj podać tę zupę z nietypowymi dodatkami takimi jak prażone pestki dyni, orzechy włoskie lub płatki migdałowe, chipsy z topinamburu czy kruche grzanki z serem gorgonzola. Dla idealnego zwieńczenia smaku nie zapomnij o posypaniu zupy świeżo zmielonym pieprzem!
-
Kalafior - jak rozpoznać, że jest świeży?
Najłatwiej to rozpoznasz po kolorze różyczek kalafiora. Powinny być białe, pozbawione brunatnych plam. Liście kalafiora powinny być jędrne i świeże, a nie zwiędłe.
-
Botwnika - co zrobić, aby zupa miała piękny kolor?
Botwinkę zakwasiłam zakwasem z buraków, dlatego botwinka zyskała niebywały kolorek i jest bogatsza w smaku.
-
Wafle kajmakowe - co zrobić, aby szybciej zmiękły?
Można przyspieszyć ten proces owijając przełożonego wafla wilgotną bawełnianą ściereczką.
-
Burgery - jakiego mięsa użyć?
Na burgery najlepsze będą mocno używane, dobrze ukrwione i lekko poprzerastane tłuszczem mięśnie (np antrykot, łopatka, rostbef, albo ich połączenie, czyli tzw blend).
-
-
Zaczyn drożdżowy - jaką powinien mieć konsystencję?
Idealny zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany i po około 15 minutach powinien podwoić swoją objętość.
-
Bagietka - co zrobić, aby miała chrupiącą i rumianą skórkę?
Z wierzchu bagietkę proponuję spryskać przed i w trakcie pieczenia wodą, dzięki temu będzie miała chrupiącą i rumianą skórkę.
-
Czym zastąpić jajka w ciasteczkach?
1 jajko można zastąpić miksując łyżkę nasion chia z 1/3 szklanki wody
-
Kiszone cytryny - co zrobić, aby pozbyć się goryczki?
Pozbędziecie się goryczki usuwając pestki przed kiszeniem.
-
-
Gulasz - czym wzbogadzić jego smak?
Każdy gulasz wzbogacam smakiem ostrej musztardy, która dodatkowo fajnie zagęszcza sos.