Wytrawne mini pączki
Przepis - Wydrukuj przepis
Zacznę od ludowej mądrości: nie wszystko złoto, co się świeci, a nie każdy pączek musi być słodki! :) Dziś przychodzę w rozwiązaniem dla osób, które z deserów to najchętniej wybierają śledzie w śmietanie, ale jednak z okazji Tłustego Czwartku chciałyby zjeść coś pysznego i utrzymanego w tradycji. Oto nadchodzę więc z przepisem na wytrawne pączki!
To małe pączki czy też racuszki, które przygotujecie w mgnieniu oka z podstawowych składników, które znajdziecie pewnie w każdej kuchni. Baz to mąka, jajko, mleko. A do tego dodatki, z którymi można trochę poszaleć.
Ja wykorzystałam:
- czerwoną paprykę (świeżą)
- kukurydzę konserwową
- cebulę
- tarty ser- cheddar
Możecie dodać także pikantna papryczkę chili, ser pleśniowy (lub inny o wyrazistym smaku), drobno pokrojoną szynkę, hiszpańską kiełbasę chorizo, szczypior, dymkę, ulubione zioła…
W zasadzie wystarczy tylko wymieszać składniki, a następnie nakładać łyżką porcje surowego ciasta wprost na rozgrzany olej. Pamiętajcie, aby smażyć pączki na dobrze rozgrzanym oleju (w oleju o zbyt niskiej temperaturze będą nasiąkać tłuszczem), po usmażeniu proponuje wyłożyć pączki na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby zebrał nadmiar tłuszczu.
Moje wytrawne pączki podałam z jogurtem greckim wymieszanym z pikantnym sosem chili (sriracha). Oczywiście nie muszą dodawać, że pączki smakują najlepiej, gdy jemy je lekko jeszcze ciepłe, prawda?! :)))
ps. Z podanych proporcji usmażycie ok. 15 pączków, każdy z jednej dużej łyżki ciasta.
Przepis Wytrawne mini pączki
Składniki na wytrawne mini pączki:
- mąka pszenna - 1 szklanka
- mleko - 1/2 szklanki
- olej - 1 łyżka + do głębokiego smażenia ok. 1/2l
- sól - 1/2 łyżeczki
- cukier - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Jak przygotować wytrawne mini pączki?
- W misce połącz mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia.
- Dodaj jajko, olej i mleko, wymieszaj aby nie było grudek.
- Dodaj drobno posiekane wybrane dodatki np. świeżą paprykę, ziarna kukurydzy, tarty ser. Wymieszaj.
- W rondelku podgrzej olej. Gdy będzie gorący, nakładaj łyżką wprost do tłuszczu po porcji ciasta. Smaż z obu strona na złoty kolor.
- Gotowe pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu układając je na papierowym ręczniku, podawaj lekko jeszcze ciepłe z ulubionym sosem (np. ketchup, słodki chili itp).
Przepis na wytrawne mini pączki czyli nie-słodka alternatywa na Tłusty Czwartek!
Moje ebooki z przepisami :)