Pączki twarogowe

Pączki twarogowe

Zdjęcie - Pączki twarogowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tłusty Czwartek już dziś! Tym razem propozycją dla Was są pączki na twarogu!  Szybkie, smaczne, do podania z dowolnymi dodatkami! My zjadaliśmy je jeszcze ciepłe. Możecie zrobić więcej mniejszych, takich na jeden kęs albo tak jak my – troszkę większe! 

Olej Kujawski ma to do siebie, że wyszły piękne, złociste i pachnące – jest najlepszy do takiego głębokiego smażenia!

Składniki na pączki twarogowe:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 120 g cukru pudru + do posypania
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 ½  łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 250 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
  • 1 litr oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia

 

Jak zrobić pączki twarogowe?

Biały twaróg przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtka, cukry, sodę, mąkę, śmietanę i wszystko dokładnie wyrabiamy/ugniatamy.

Blat oprószamy mąką, a ciasto na pączki twarogowe wyrabiamy jeszcze raz dokładnie. Jeśli jest odrobinę za rzadkie, to dodajemy troszeczkę mąki.

Wyrobione ciasto dzielimy na porcje za pomocą łyżki stołowej i formujemy okrągłe pączki.

W rondlu rozgrzewamy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, który ma wysoką temperaturę dymienia, przez co idealnie nadaje się do smażenia naszych pączków.

Ogień pod rozgrzanym olejem zmniejszamy praktycznie do zera, wrzucamy przygotowane pączki i smażymy na złoto-brązowy kolor z obu stron. Pączki twarogowe smażymy przez ok. 2,5 minuty na stronę.

Gotowe pączki twarogowe oprószamy cukrem pudrem.

 

 

Liczba porcji:6
Czas przygotowania: 30 min.
Stopień trudności prosty przepis

Kategorie przepisów