Pączki twarogowe
Tłusty Czwartek już dziś! Tym razem propozycją dla Was są pączki na twarogu! Szybkie, smaczne, do podania z dowolnymi dodatkami! My zjadaliśmy je jeszcze ciepłe. Możecie zrobić więcej mniejszych, takich na jeden kęs albo tak jak my – troszkę większe!
Olej Kujawski ma to do siebie, że wyszły piękne, złociste i pachnące – jest najlepszy do takiego głębokiego smażenia!
Składniki na pączki twarogowe:
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 120 g cukru pudru + do posypania
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki śmietany 18%
- 250 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 1 litr oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
Jak zrobić pączki twarogowe?
Biały twaróg przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtka, cukry, sodę, mąkę, śmietanę i wszystko dokładnie wyrabiamy/ugniatamy.
Blat oprószamy mąką, a ciasto na pączki twarogowe wyrabiamy jeszcze raz dokładnie. Jeśli jest odrobinę za rzadkie, to dodajemy troszeczkę mąki.
Wyrobione ciasto dzielimy na porcje za pomocą łyżki stołowej i formujemy okrągłe pączki.
W rondlu rozgrzewamy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, który ma wysoką temperaturę dymienia, przez co idealnie nadaje się do smażenia naszych pączków.
Ogień pod rozgrzanym olejem zmniejszamy praktycznie do zera, wrzucamy przygotowane pączki i smażymy na złoto-brązowy kolor z obu stron. Pączki twarogowe smażymy przez ok. 2,5 minuty na stronę.
Gotowe pączki twarogowe oprószamy cukrem pudrem.
Liczba porcji:6
Czas przygotowania: 30 min.
Stopień trudności prosty przepis