Tort z czekoladowym kremem z tofu
Przepis na mały torcik z czekoladowym kremem z tofu to propozycja dla wszystkich miłośników słodkości, którzy poszukują alternatywy dla tradycyjnych deserów.
Połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego z aksamitnym kremem na bazie tofu, nie tylko zachwyca smakiem, jest też zdrowszą opcją dla tych, którzy dbają o linię lub preferują roślinne składniki w swojej diecie. Dzięki prostym składnikom i łatwej metodzie przygotowania, ten torcik staje się doskonałym wyborem na małe przyjemności w ciągu dnia, romantyczne kolacje czy jako elegancki akcent podczas spotkań z bliskimi.
To torcik dla dwóch osób, więc to nieduże ciasto. W sam raz na chwilę przyjemności 🙂
Składniki na tort z czekoladowym kremem z tofu:
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 1/6 szklanki mąki
- 1/6 szklanki maślanki
- 2 jajka przepiórcze (lub pół zwykłego jajka)
- 1 czubata łyżka kakao
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżki oleju Optima Omega 3
Krem czekoladowy z tofu:
- 200 g tofu
- 80 g czekolady mlecznej (można użyć gorzkiej)
- skórka i sok z całej pomarańczy
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 płaska łyżka kakao
- 1 łyżka oleju Optima Omega 3
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- dowolne słodzidło do smaku – jeśli lubimy słodsze desery
Jak zrobić tort z czekoladowym kremem z tofu?
W misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i kakao. Wymieszać rózgą.
Dolać maślankę, jajka oraz olej Optima Omega 3 i wymieszać tylko do połączenia składników.
Ciasto na czekoladowy tort wlać do niewielkiej foremki do pieczenia posmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Tort czekoladowy piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 10 minut lub do suchego patyczka.
Upieczony spód do tortu wystudzić.
Jak przygotować krem czekoladowy z tofu?
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Delikatnie ostudzić.
Tofu, skórkę oraz sok z jednej pomarańczy, gorącą wodę, kakao, cynamon oraz rozpuszczoną czekoladę zblendować na jednolitą masę. Warto spróbować i w razie konieczności dodać cukru do smaku.
Czekoladową masę wyłożyć na przestudzony spód i umieścić w lodówce na kilka godzin.
Porady kulinarne:
- Jeśli nie mamy maślanki, to do takiej samej ilości mleka można wlać ½ łyżeczki octu.
- Jeśli kremu jest więcej, to można zaserwować go jako dodatkowy deser np. z wiśniami w syropie. Świetnie sprawdzą się również maliny czy porzeczki 😊
Liczba porcji: 1-2
Czas przygotowania: 3 godz.
Stopień trudności: średnio trudne