Tort z czekoladowym kremem z tofu

Tort z czekoladowym kremem z tofu

Zdjęcie - Tort z czekoladowym kremem z tofu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na mały torcik z czekoladowym kremem z tofu to propozycja dla wszystkich miłośników słodkości, którzy poszukują alternatywy dla tradycyjnych deserów.

Połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego z aksamitnym kremem na bazie tofu, nie tylko zachwyca smakiem, jest też zdrowszą opcją dla tych, którzy dbają o linię lub preferują roślinne składniki w swojej diecie. Dzięki prostym składnikom i łatwej metodzie przygotowania, ten torcik staje się doskonałym wyborem na małe przyjemności w ciągu dnia, romantyczne kolacje czy jako elegancki akcent podczas spotkań z bliskimi.

To torcik dla dwóch osób, więc to nieduże ciasto. W sam raz na chwilę przyjemności 🙂

Składniki na tort z czekoladowym kremem z tofu:

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 1/6 szklanki mąki
  • 1/6 szklanki maślanki
  • 2 jajka przepiórcze (lub pół zwykłego jajka)
  • 1 czubata łyżka kakao
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżki oleju Optima Omega 3

Krem czekoladowy z tofu:

  • 200 g tofu
  • 80 g czekolady mlecznej (można użyć gorzkiej)
  • skórka i sok z całej pomarańczy
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 łyżka oleju Optima Omega 3
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • dowolne słodzidło do smaku – jeśli lubimy słodsze desery 

Zdjęcie - Tort z czekoladowym kremem z tofu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić tort z czekoladowym kremem z tofu?

W misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i kakao. Wymieszać rózgą. 

Zdjęcie - Tort z czekoladowym kremem z tofu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dolać maślankę, jajka oraz olej Optima Omega 3 i wymieszać tylko do połączenia składników.

Ciasto na czekoladowy tort wlać do niewielkiej foremki do pieczenia posmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia.

Zdjęcie - Tort z czekoladowym kremem z tofu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Tort czekoladowy piec  w rozgrzanym piekarniku przez ok. 10 minut lub do suchego patyczka.

Zdjęcie - Tort z czekoladowym kremem z tofu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Upieczony spód do tortu wystudzić.

 

Jak przygotować krem czekoladowy z tofu?

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Delikatnie ostudzić.

Tofu, skórkę oraz sok z jednej pomarańczy, gorącą wodę, kakao, cynamon oraz rozpuszczoną czekoladę zblendować na jednolitą masę. Warto spróbować i w razie konieczności dodać cukru do smaku. 

Zdjęcie - Tort z czekoladowym kremem z tofu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czekoladową masę wyłożyć na przestudzony spód i umieścić w lodówce na kilka godzin. 

Zdjęcie - Tort z czekoladowym kremem z tofu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Tort z czekoladowym kremem z tofu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Porady kulinarne:

  • Jeśli nie mamy maślanki, to do takiej samej ilości mleka można wlać ½ łyżeczki octu.
  • Jeśli kremu jest więcej, to można zaserwować go jako dodatkowy deser np. z wiśniami w syropie. Świetnie sprawdzą się również maliny czy porzeczki 😊

 

 

Liczba porcji:  1-2
Czas przygotowania: 3 godz.
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów