Zupa krem z chrzanem i jabłkiem
Czy na świątecznym stole musi pojawić się koniecznie żurek?
Odpowiedź brzmi: nie! Przychodzę dziś z przepisem na pyszną zupę krem z chrzanem i jabłkiem, którą podałam z grzankami i skropiłam olejem lnianym Kujawski.
Oleje Kujawski tłoczone na zimno są cennym źródłem wielu substancji odżywczych naturalnie występujących w ziarnach i pestkach, które przechodzą do oleju w trakcie procesu tłoczenia. Zachowują one charakterystyczny smak i aromat nasion oraz pestek, z których zostały wytłoczone.
Olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek.
Wprowadzenie olejów tłoczonych na zimno do diety wzbogaca ją w szereg substancji odżywczych, nie wspominając o dodatkowych walorach smakowych.
Zapraszam na pyszny krem ziemniaczany z chrzanem i jabłkiem!
Składniki na zupę krem z chrzanem i jabłkiem:
- 1 cebula
- 1 por
- 2 duże jabłka
- 500 g ziemniaków
- 100 g tartego chrzanu
- 250 g śmietany 18%
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna do smażenia
- sól i pieprz
- olej Kujawski tłoczony na zimno Len do podania
Jak ugotować zupę krem z chrzanem i jabłkiem?
Białą część pora i obraną cebulę pokrój w małą kostkę.
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pora z cebulą do zeszklenia. Następnie dodaj ziemniaki i smaż razem 2 minuty. Przełóż zawartość patelni do gorącego bulionu i zagotuj.
Gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Wówczas dodaj jabłka i chrzan. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Do śmietany dodaj chochlę gorącego wywaru i wymieszaj. Zahartowaną śmietanę wlej do zupy i wymieszaj. Całość zmiksuj blenderem na gładki krem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Zupę krem z chrzanem i jabłkiem podawaj z grzankami – polaną olejem lnianym Kujawski.
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 40 min.
Stopień trudności: prosty przepis