Porady kulinarne

  • Placki ziemniaczane - co zrobić, aby nie były tłuste?

    Usmażone placki ziemniaczane osączyć z nadmiaru tłuszczu, odkładając je na papierowy ręcznik.

    Pochodzi z przepisu: Placki ziemniaczane
  • Jak wykonać test suchego patyczka?

    Przed zakończeniem pieczenia uchylić drzwiczki od piekarnika i włożyć suchą wykałaczkę w środek ciasta. Wyjąć. Jeśli do wykałaczki przykleiły się kawałki ciasta, to oznacza, że jest ono niegotowe i wymaga dalszego pieczenia. Jeśli wykałaczka jest sucha – ciasto jest gotowe i można wyłączyć piekarnik.

  • Jakiś sposób na świeże ciasto?

    Do ciasta dodałam rzepakowy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, który zwilża masę, nadaje jej lepkości, kruchości i pozwala dłużej przechowywać świeże ciasto.

    Pochodzi z przepisu: Szybkie ciasto na oleju z owocami
  • Kotlet z karkówki - co zrobić, aby nie zwijał się w rulon?

    W miejscach gdzie znajduje się tłuszczyk należy ponacinać nożem wtedy kotlet nie będzie się zwijał w rulon.

  • Patyczki do szaszłyków - co zrobić, aby się nie przypaliły?

    Patyczki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie, to zapobiegnie ich przypaleniu.

  • Po co przesiewać makę do ciasta ?

    Przesiewanie mąki przed dodaniem jej do ciasta to prosty, ale niezwykle istotny krok, który wpływa na końcowy efekt wypieku. Proces przesiewania pozwala na rozluźnienie struktury mąki, co sprawia, że ciasto staje się bardziej puszyste i lekkie. Drobne grudki, które mogą znajdować się w mące, zostają rozbite, co pomaga uniknąć nieprzyjemnych, zbitych fragmentów w gotowym wypieku.

    Przesiewanie pomaga również w równomiernym rozprowadzeniu mąki w mieszance ciasta, co sprzyja jego jednolitemu wzrostowi podczas pieczenia. Dzięki temu ciasto staje się delikatniejsze w konsystencji i przyjemniejsze w smaku. Przy przesiewaniu mąki dostarczasz także powietrze do suchych składników, co dodatkowo nadaje ciastu lekkości. To…

  • Jak zrobić polewę z białej czekolady?

    Polewa z białej czekolady:

    Śmietankę 30% podgrzać w rondelku, dodać pokruszoną białą czekoladę, rozpuścić i wymieszać.

  • Jak wykonać test „suchego patyczka”?

    Jak wykonać test „suchego patyczka”?

    Przed zakończeniem pieczenia uchylić drzwiczki od piekarnika i włożyć suchą wykałaczkę w środek ciasta. Wyjąć. Jeśli do wykałaczki przykleiły się kawałki ciasta, to oznacza, że jest ono niegotowe i wymaga dopieczenia. Jeśli wykałaczka jest sucha - to ciasto jest gotowe i można wyłączyć piekarnik. 

    Warto przeprowadzać test suchego patyczka, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej.

    Pochodzi z przepisu: Ciasto zebra na oleju
  • Jakie składniki do sałatki z kurczakiem i z ziołami?

    Aby Twoja sałatka z grillowanym kurczakiem z ziołami była smaczna i aromatyczna, używaj tylko świeżych warzyw, szczególnie mixu sałat, pomidorków i rzodkiewek. Ich chrupkość i naturalny smak podkreślą jakość całego dania. Świeże warzywa to podstawa, jeśli chcesz, aby sałatka z grillowanym kurczakiem z ziołami była pełna smaku i miała idealną konsystencję. Im świeższe warzywa, tym bardziej intensywne będą ich naturalne smaki, które doskonale komponują się z grillowanym kurczakiem. Jeśli masz możliwość, wybieraj lokalne warzywa, ponieważ ich jakość i smak często przewyższają produkty z supermarketów. Warto unikać warzyw, które wyglądają na zwiędnięte, ponieważ mogą one wpłynąć na ostateczny smak i wygląd…

  • Jak uzyskać idealnie puszystą babkę wielkanocną?

    Każdy, kto piecze babkę, chce, aby była lekka i delikatna. Aby uzyskać puszystą konsystencję, ważne jest, by jajka dobrze ubić z cukrem pudrem. Poświęć na ten etap kilka minut – im bardziej puszysta masa, tym lepiej napowietrzone ciasto. Dzięki temu tradycyjna babka wielkanocna nie będzie zbita, a jej wnętrze pozostanie lekkie i wilgotne.

    Pochodzi z przepisu: Tradycyjna babka wielkanocna
  • Racuchy - jakie dodatki?

    Najlepiej smakują ciepłe, posypane cukrem pudrem i podane z ulubionymi dodatkami, np. dżemem, miodem, jogurtem, świeżymi owocami, bitą śmietaną lub syropem klonowym. Do racuchów na maślance świetnie pasuje również cynamon, który można dodać do ciasta lub posypać gotowe racuchy.

    Pochodzi z przepisu: Racuchy na maślance
  • Jak przygotować totopos?

    Totopos wykonujemy przez krojenie kukurydzianej tortilli na trójkąty i smażenie na oleju.

  • Jak hartowac śmietane do zupy?

    Śmietanę przełożyć do salaterki i dodać kilkanaście łyżek gorącego wywaru z zupy wymieszać do czasu, aż w śmietanie nie będzie grudek.

    Pochodzi z przepisu: Zupa rybna ze smażonego lina
  • Domowa tortilla - jaka mąka?

    Należy wybrać odpowiednią mąkę. Ta, którą można dostać powszechnie w naszych sklepach, zupełnie się do tego celu nie nadaje. Masa harina najłatwiej kupić przez Internet. W zastępstwie można użyć także wenezuelskiej mąki PAN, której używa się do arepas. Nie jest ona wprawdzie nixtamalizowana i jest nieco grubiej zmielona, ale również ziarna kukurydzy pozbawia się najpierw łusek w sposób mechaniczny, a następnie gotuje.

    Pochodzi z przepisu: Domowa tortilla kukurydziana
  • Z czym podawać bigos?

    Bigos staropolski to danie, które samo w sobie jest bardzo sycące i pełne smaku, ale można je podać w towarzystwie kilku dodatków, które idealnie dopełnią jego smak. Tradycyjnie bigos podaje się z:

    • chlebem - najlepiej klasycznym, chrupiącym chlebem, który świetnie komponuje się z kwaśnym smakiem bigosu;
    • ziemniakami - gotowanymi, duszonymi lub smażonymi. Ziemniaki to dodatek, który uzupełni smak bigosu.

  • Jak zrobić mąkę migdałową?

     

    Do mąki migdałowej używamy migdałów bez skórki. Jeśli mamy migdały ze skórką, to najpierw trzeba namoczyć je na 10-15 minut w gorącej wodzie, co ułatwi ich obieranie. Potem obieramy ze skórki i odstawiamy, żeby wyschły. Dopiero wysuszone migdały bez skórek mielimy na własną mąkę migdałową.

    Możemy też zmielić płatki migdałowe.

Zobacz też