Chleb noworoczny z błonnikiem
Chleb noworoczny z błonnikiem
Nowy Rok to czas, kiedy chętnie sięgamy po coś wyjątkowego, by uczcić początek kolejnego rozdziału w naszym życiu. A co może być bardziej wyjątkowego niż domowy chleb noworoczny, upieczony z miłością i starannością? Ten chleb bogaty w ziarna, otręby i suszone owoce, stanowi doskonałe połączenie smaku i zdrowia. Jest idealny do dzielenia się z najbliższymi w pierwsze dni Nowego Roku.
Porady dla domowych piekarzy i piekarek:
- Dokładność: pieczenie chleba jest jak nauka ścisła. Ważne jest, aby dokładnie odmierzyć wszystkie składniki. Różnice w proporcjach mogą znacznie wpłynąć na konsystencję i smak chleba.
- Temperatura wody: używaj letniej wody – zbyt gorąca może zabić drożdże, a zbyt zimna spowolni proces wyrastania ciasta.
- Mieszanie składników suchych: wymieszaj wszystkie suche składniki (mąki, otręby, ziarna, sól, drożdże) przed dodaniem wody. To zapewni równomierną konsystencję i lepsze wchłanianie wody przez składniki.
- Dodawanie rodzynek: dodaj rodzynki na samym końcu procesu mieszania ciasta, aby równomiernie rozłożyły się w cieście, nie były zgniecione czy rozdarte.
- Formowanie i wyrastanie ciasta: po wyrobieniu ciasta umieść je w nasmarowanej formie i daj mu czas na wyrastanie. Ważne, aby ciasto miało odpowiednio dużo czasu na wyrośnięcie, co zapewni puszystość i lekkość pieczywa.
- Pieczenie: piekarnik musi być dobrze rozgrzany przed włożeniem chleba. Stabilna i odpowiednia temperatura jest kluczem do uzyskania idealnie upieczonej skórki.
- Ostygnięcie chleba: po upieczeniu daj chlebowi czas na ostygnięcie przed krojeniem. Krojenie gorącego chleba może spowodować, że będzie on gumowaty i mniej smaczny.
O chlebie noworocznym z błonikiem:
Ten chleb można uznać za symbol obfitości i nadziei na Nowy Rok. Jego bogaty smak, dzięki mieszance różnych mąk, otrębów, ziaren słonecznika i rodzynek, tworzy idealną równowagę między słodkim a sycącym. Można go podawać zarówno na śniadanie, jak i kolację. Przygotowanie chleba noworoczego to także okazja do spędzenia spokojnego czasu w kuchni i odpoczynku po szampańskich zabawach.
Więcej przepisów na chleby
Jeśli lubicie pieczywo na mące żytniej, to upieczcie jeszcze żytni chleb drożdżowy. A może skusicie się na wypiek z mąką orkiszową? Polecam ten chleb orkiszowy z ziołami. A jeśli szukacie czegoś prostszego, to pomidorowy podpłomyk pieczony na patelni nie wymaga wielu zabiegów. W pół godziny można cieszyć się smakiem własnego chleba.
Pytania
Jeśli macie pytania o domowy wypiek chleba, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Możecie też napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂
Czas całkowity: 2 godz. 25 min.
Czas wyrastania: 1 godz. 30 min.
Czas wypieku: 40 min.
Składniki na chleb noworoczny z błonnikiem:
[dla foremki 30 x 10 cm]
- letnia woda - 370 ml
- mąka pszenna razowa - 300 g
- słonecznika - 50 g
- otrąb owsianych - 50 g
- mąka żytnia razowa typ 2000 - 150 g
- sól - 12 g
- mąka pszenna chlebowa typ 650 - 50 g
- drożdże suszone instant - 7 g
Potrzebne narzędzia:
- misa na ciasto chlebowe
- waga kuchenna
- ściereczka
- koszyk do wyrastania pieczywa
Jak zrobić chleb noworoczny z błonnikiem?
1. W dużej misce mieszamy wszystkie rodzaje mąki oraz otręby. Dodajemy ziarna słonecznika, rodzynki oraz sól i drożdże pamiętając, by drożdży nie posypywać solą. Może to zatrzymać wyrastanie chleba noworocznego.
2. Do suchych składników na chleb noworoczny z błonnikiem stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne, lekko lepkie ciasto.
3. Wyrobione ciasto na chleb noworoczny z błonnikiem formujemy w owalny baton i przekładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy keksowej o długości ok. 30 cm. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
4. Wyrośnięty chleb noworoczny z błonnikiem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C. Pieczemy przez 15 min., a następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 25 min. lub do momentu aż chleb będzie odpowiednio wypieczony. Studzimy na kratce kuchennej.