Tradycyjna babka wielkanocna
Składniki na foremkę 12-13 cm:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 1 opakowanie budyniowego śmietankowego (40g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 tabliczki czekolady do dekoracji + 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Do puszystej masy przesiewamy mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia. Dodajemy olej Kujawski i dokładnie mieszamy.
Formę na babkę smarujemy olejem. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180C piekarnika na 30-40 minut i pieczemy do suchego patyczka.
Dekorujemy czekoladą, roztopioną z masłem w mikroweli lub nad para wodną
Ilośc porcji: 8
Czas przygotowania: 50 min.