Ciasto zebra na oleju

Ciasto zebra na oleju

Zdjęcie - Ciasto zebra na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto zebra na oleju, które przypomina dzieciństwo. Kto pamięta, jak mama je piekła?

Do ciasta dodajemy rzepakowy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia. Olej ten ma neutralny smak, także nadaje się idealnie do wypieków. Można go używać również do sałatek czy smażenia.

KUJAWSKI powstaje z nasion rzepaku najwyższej jakości, które muszą przejść kontrolę jakości. Jest on naturalnym źródłem kwasów omega 3 oraz witaminy E i K.

Składniki na ciasto zebra na oleju:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3/4 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 5 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie ciasta zebra na oleju:

Wszystkie składniki na ciasto zebra na oleju powinny być w temperaturze pokojowej.

Rozbić jajka i i ubić je na puszystą masę przez około 10-15 minut. Pod koniec ubijania dodać partiami cukier. Masa powinna być jasna.

Następnie dolać małym strumieniem wodę oraz olej Kujawski i miksować chwilę do połączenia się składników.

Do płynnej masy przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia partiami – całość delikatnie mieszać szpatułką. Masę podzielić na dwie równe części: do jednej dodać dodatkowe 3 łyżki mąki pszennej, a do drugiej 3 łyżki kakao. Mieszać do połączenia składników. 

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek wylać po dwie łyżki ciasta na zmianę: jasną i ciemną masę. 

Wypełnioną tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni w trybie “góra-dół”. Ciasto zebra na oleju piec przez 40-55 minut do tzw. “suchego patyczka”.

Ciasto zebra na oleju wyjąć od razu z piekarnika i wystudzić. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem lub przygotować polewę czekoladową.

 

Porada: Jak wykonać test „suchego patyczka”?

Przed zakończeniem pieczenia uchylić drzwiczki od piekarnika i włożyć suchą wykałaczkę w środek ciasta. Wyjąć. Jeśli do wykałaczki przykleiły się kawałki ciasta, to oznacza, że jest ono niegotowe i wymaga dopieczenia. Jeśli wykałaczka jest sucha, to ciasto jest gotowe i można wyłączyć piekarnik. 

[Warto przeprowadzać test suchego patyczka, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej.]

 

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 70 min
Okazja: podwieczorek
Poziom trudności: łatwe

Kategorie przepisów