Ciasto zebra na oleju
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto zebra na oleju, które przypomina dzieciństwo. Kto pamięta, jak mama je piekła?
Do ciasta dodajemy rzepakowy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia. Olej ten ma neutralny smak, także nadaje się idealnie do wypieków. Można go używać również do sałatek czy smażenia.
KUJAWSKI powstaje z nasion rzepaku najwyższej jakości, które muszą przejść kontrolę jakości. Jest on naturalnym źródłem kwasów omega 3 oraz witaminy E i K.
Składniki na ciasto zebra na oleju:
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3/4 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 5 jajek
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta zebra na oleju:
Wszystkie składniki na ciasto zebra na oleju powinny być w temperaturze pokojowej.
Rozbić jajka i i ubić je na puszystą masę przez około 10-15 minut. Pod koniec ubijania dodać partiami cukier. Masa powinna być jasna.
Następnie dolać małym strumieniem wodę oraz olej Kujawski i miksować chwilę do połączenia się składników.
Do płynnej masy przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia partiami – całość delikatnie mieszać szpatułką. Masę podzielić na dwie równe części: do jednej dodać dodatkowe 3 łyżki mąki pszennej, a do drugiej 3 łyżki kakao. Mieszać do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek wylać po dwie łyżki ciasta na zmianę: jasną i ciemną masę.
Wypełnioną tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni w trybie “góra-dół”. Ciasto zebra na oleju piec przez 40-55 minut do tzw. “suchego patyczka”.
Ciasto zebra na oleju wyjąć od razu z piekarnika i wystudzić. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem lub przygotować polewę czekoladową.
Porada: Jak wykonać test „suchego patyczka”?
Przed zakończeniem pieczenia uchylić drzwiczki od piekarnika i włożyć suchą wykałaczkę w środek ciasta. Wyjąć. Jeśli do wykałaczki przykleiły się kawałki ciasta, to oznacza, że jest ono niegotowe i wymaga dopieczenia. Jeśli wykałaczka jest sucha, to ciasto jest gotowe i można wyłączyć piekarnik.
[Warto przeprowadzać test suchego patyczka, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej.]
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 70 min
Okazja: podwieczorek
Poziom trudności: łatwe