Szybkie ciasto na oleju z owocami

Szybkie ciasto na oleju z owocami

Zdjęcie - Szybkie ciasto na oleju z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Owoce o tej porze roku smakują najlepiej, dlatego postanowiłam zrobić szybkie i pyszne ciasto na oleju z owocami. Do wypieku warto użyć owoców sezonowych. 

Do ciasta dodałam rzepakowy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, który zwilża masę, nadaje jej lepkości, kruchości i pozwala dłużej przechowywać świeże ciasto.

Olej Kujawski ma neutralny smak i aromat, który nie zmienia smaku ciasta, a do tego wzbogacony jest w witaminy i kwasy Omega-3.

Składniki podane na kwadratową formę do pieczenia o rozmiarze 24 cm x 24 cm.

 

Składniki na szybkie ciasto na oleju z owocami:

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 1 ½  szklanki drobnego cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 1 ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka owoców sezonowych – u mnie borówki, maliny i śliwki

 

Przygotowanie szybkiego ciasta na oleju z owocami:

Jajka na ciasto warto wyjąć wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Jajka wbić do miski i z drobnym cukrem ubić do białości.

Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wlać olej i wymieszać.

Ciasto z olejem wylać na kwadratową blaszkę do pieczenia. Na wierzchu ułożyć wybrane owoce sezonowe, oczywiście umyte i wypestkowane.

Szybkie ciasto na oleju z owocami piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 1 godzinę. Gotowe ciasto na oleju wystudzić i posypać cukrem pudrem przed podaniem.

 

Liczba porcji: 16

Czas przygotowania: 80 min.

Stopień trudności: łatwe

Kategorie przepisów