Sałatka z grillowanym kurczakiem z ziołami
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 100 g mixu sałat
- 10-15 pomidorków koktajlowych
- 8-10 rzodkiewek
- 1 cebula czerwona
- 2 łyżki parmezanu
- sól
- pieprz
- 6 łyżek oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią
Przygotowanie:
Kurczak: Filet z kurczaka oczyścić z błon i zamarynować w soli, pieprzu oraz w 4 łyżkach oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią, który sprawdza się idealnie w sezonie grillowym jako marynata do mięsa. Odstawić do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie mięso wyjąć i grillować na rozgrzanej patelni grillowej przez ok. 8 minut z każdej strony (czas w zależności od grubości mięsa). Tak przygotowany filet można podać z pyszną sałatką warzywną.
Sałatka: opłukać sałatę, pokroić pomidorki koktajlowe na ćwiartki, a czerwoną cebulę w plastry. Rzodkiewki pokroić w półplasterki.
Przełożyć do miski wypłukaną mieszankę sałat, pokrojone pomidorki koktajlowe, pokrojoną w krążki czerwoną cebulę oraz rzodkiewkę. Całość doprawić solą i pieprzem a następnie dodać dwie łyżki oleju Kujawskiego z ziołami. Zamieszać. Sałatkę posypać startym parmezanem.
Serwować razem z kurczakiem grillowanym z ziołami.
Czas przygotowania: 70 min
Ilość porcji: 1-2