Ciasto czekoladowe z owocami sezonowymi i bitą śmietaną
Kto się skusi na szybkie ciasto czekoladowe z owocami sezonowymi i bitą śmietaną? Czy pieczecie takie ciasta?
Ja lubię ciasta z wykorzystaniem oleju Kujawskiego, ponieważ są proste w przygotowaniu i długo świeże. Neutralny smak i zapach oleju Kujawskiego nie zmienia smaku ciasta, a sam olej ma piękny złocisty kolor.
Do upieczenia ciasta czekoladowego z sezonowymi owocami jest potrzebna tortownica o średnicy 24 cm.
Składniki na ciasto czekoladowe z owocami sezonowymi i bitą śmietaną:
- 2 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- ⅔ szklanki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 90 g mlecznej czekolady
- ⅓ szklanki mleka
- 2 ¼ szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 120 g czerwonej porzeczki
- 300 g borówek, z czego 150 g do dekoracji
- 250 g malin, z czego 150 g do dekoracji
Składniki na krem:
- 350 ml śmietanki 36%
- 1 czubata łyżka cukru wanilinowego
- 1½ opakowania fix do śmietanki
Jak zrobić ciasto czekoladowe z owocami sezonowymi i bitą śmietaną?
Mleczną czekoladę podzielić na kawałki i zalać podgrzanym mlekiem – do rozpuszczenia się czekolady.
Jajka ubijać z cukrem przez ok. 6 minut. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać najpierw olej rzepakowy, potem mleko z czekoladą. Ręcznie wmieszać pozostałe składniki sypkie. Ciasto czekoladowe wylać do przygotowanej tortownicy. Ułożyć owoce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec przez ok. 45-55 min. do suchego patyczka. Wystudzić.
Składniki na krem, czyli śmietankę, fix i cukier ubić na sztywno. Udekorować ciasto kremem i owocami.
Smakoszy borówek skusi też przepis na ciasto kokosowe z borówkami czy ciasto cytrynowe z borówkami.
*Test suchego patyczka
Przed zakończeniem pieczenia uchylić drzwiczki od piekarnika i włożyć suchą wykałaczkę w środek ciasta. Wyjąć. Jeśli do wykałaczki przykleiły się kawałki ciasta, to oznacza, że jest ono niegotowe i wymaga dalszego pieczenia. Jeśli wykałaczka jest sucha – ciasto jest gotowe i można wyłączyć piekarnik.
Warto przeprowadzać test suchego patyczka, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej.
Czas przygotowania: 80 min.
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: średni