Ciasto czekoladowe z owocami sezonowymi i bitą śmietaną

Ciasto czekoladowe z owocami sezonowymi i bitą śmietaną

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z owocami sezonowymi i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kto się skusi na szybkie ciasto czekoladowe z owocami sezonowymi i bitą śmietaną? Czy pieczecie takie ciasta?

Ja lubię ciasta z wykorzystaniem oleju Kujawskiego, ponieważ są proste w przygotowaniu i długo świeże. Neutralny smak i zapach oleju Kujawskiego nie zmienia smaku ciasta, a sam olej ma piękny złocisty kolor.

Do upieczenia ciasta czekoladowego z sezonowymi owocami jest potrzebna tortownica o średnicy 24 cm.

Składniki na ciasto czekoladowe z owocami sezonowymi i bitą śmietaną:

  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ⅔ szklanki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 90 g mlecznej czekolady
  • ⅓ szklanki mleka
  • 2 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 120 g czerwonej porzeczki
  • 300 g borówek, z czego 150 g do dekoracji
  • 250 g malin, z czego 150 g do dekoracji

Składniki na krem:

  • 350 ml śmietanki 36%
  • 1 czubata łyżka cukru wanilinowego
  • 1½ opakowania fix do śmietanki

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z owocami sezonowymi i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić ciasto czekoladowe z owocami sezonowymi i bitą śmietaną?

Mleczną czekoladę podzielić na kawałki i zalać podgrzanym mlekiem – do rozpuszczenia się czekolady.

Jajka ubijać z cukrem przez ok. 6 minut. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać najpierw olej rzepakowy, potem mleko z czekoladą. Ręcznie wmieszać pozostałe składniki sypkie. Ciasto czekoladowe wylać do przygotowanej tortownicy. Ułożyć owoce.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec przez ok. 45-55 min. do suchego patyczka. Wystudzić.

Składniki na krem, czyli śmietankę, fix i cukier ubić na sztywno. Udekorować ciasto kremem i owocami.

Smakoszy borówek skusi też przepis na ciasto kokosowe z borówkami czy ciasto cytrynowe z borówkami.

*Test suchego patyczka

Przed zakończeniem pieczenia uchylić drzwiczki od piekarnika i włożyć suchą wykałaczkę w środek ciasta. Wyjąć. Jeśli do wykałaczki przykleiły się kawałki ciasta, to oznacza, że jest ono niegotowe i wymaga dalszego pieczenia. Jeśli wykałaczka jest sucha – ciasto jest gotowe i można wyłączyć piekarnik.

Warto przeprowadzać test suchego patyczka, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej.

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z owocami sezonowymi i bitą śmietaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas przygotowania: 80 min.
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: średni

Kategorie przepisów