Chilaquiles rojos – typowe meksykańskie śniadanie

Chilaquiles rojos – typowe meksykańskie śniadanie

6

Chilaquiles to typowe meksykańskie śniadanie. Można je zjeść w praktycznie każdej tradycyjnej restauracji, ale też nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je w domu. Chilaquiles w najprostszej wersji składa się z dwóch komponentów: totops (chipsów kukurydzianych) oraz z salsy (sosu). Stąd też nazwa w języku nahuatl, która po prostu oznacza „włożone do chili”. Dodatkowo często podaje je się z jajkiem sadzonym, serem (queso fresco, który przypomina nasz twaróg), awokado, limonką, kolendrą, a czasami również mięsem. Z zasady wyróżniamy dwie odmiany tego dania: chilaquiles rojos oraz verdes. Różnią się one rodzajem salsy. Rojos przygotowuje się z czerwonym sosem na bazie pomidorów, cebuli, czosnku i papryczek chili. W verdes zaś salsa jest na bazie zielonych pomidorów tomatillo i zielonego chili. W obu przypadkach warzywa przed zmiksowaniem na sos opala się na comalu (wklęsłej patelni). Podsmażone totpos miesza się na końcu z salsą i podaje z ulubionymi dodatkami.

Dzisiaj postanowiłem podzielić się z Wami przepisem na chilaquiles rojos, które łatwiej wykonać w Polsce ze względu na problem ze zdobyciem tomatillos. Salsę verde możecie jednak zdobyć w sklepach z żywnością międzynarodową lub przez internet. Totopos przygotowałem samodzielnie z domowej tortilli kukurydzianej według tego przepisu. Można ją również kupić gotową, pociąć na trójkąty i usmażyć. Jeśli jednak nie uda Wam się jej zdobyć, to można opcjonalnie użyć pszennej, która jest lepiej dostępna lub wykorzystać delikatnie solone nachosy (bez przypraw) – może nie będzie to po meksykańsku, ale równie pysznie! 🙂

Zdjęcie - Chilaquiles rojos – typowe meksykańskie śniadanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chilaquiles rojos – typowe meksykańskie śniadanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chilaquiles rojos 
Ilość porcji: 15M Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut

SKŁADNIKI

Chilaquiles:

  • totopos z 8 małych tortilli wg tego przepisu* lub ok. 100 g solonych nachosów
  • 2-4 jajek (ilość wg własnych preferencji)
  • 1 awokado
  • garść świeżej kolendry
  • 100 g queso fresco (można zastąpić twarogiem lub serem feta)
  • 2 ćwiartki limonki do podania
  • olej do smażenia

 

Salsa roja:

  • 500 g pomidorów (4-6 sztuk śliwkowych)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka oleju
  • sól

PRZYGOTOWANIE

Salsa roja

  1. Pomidory, obraną i przekrojoną na pół cebulę oraz papryczkę chili umieść na rozgrzanej patelni.
  2. Warzywa grilluj na mocnym ogniu, aż nabiorą czarnych plam.
  3. Następnie przełóż je do kielicha blendera, dodaj solidną szczyptę soli i zmiksuj na gładko. (Pomidorów nie obieramy ze skórki, z papryki odcinamy tylko zieloną część). Po zmiksowaniu można sos przecedzić przez sito.
  4. Na patelni rozgrzej olej i wylej salsę. Podgrzewaj przez ok. 10 minut, często mieszając, aż sos zgęstnieje.

 

Chilaquiles

  1. Totopos (lub nachosy) umieszczamy w gotowej salsie i krótko całość podgrzewamy.
  2. W tym czasie na rozgrzany olej wbijamy jajka i smażymy, aż białko się zetnie.
  3. Chilaquiles przekładamy na talerze. Na wierzchu kładziemy jajka i pokrojone w plasterki awokado.
  4. Danie posypujemy pokruszonym serem białym lub fetą oraz posiekaną kolendrą i podajemy z ćwiartką limonki (sok wyciskamy bezpośrednio na talerzu).

UWAGI

*Totopos wykonujemy przez krojenie kukurydzianej tortilli na trójkąty i smażenie na oleju. Jeśli nie posiadasz kukurydzianej tortilli, to można z powodzeniem użyć pszennej lub wykorzystać delikatnie solone nachosy (bez przypraw).

Zdjęcie - Chilaquiles rojos – typowe meksykańskie śniadanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów