Dobra papryka konserwowa do słoików
Papryka w zalewie z octem i przyprawami, to obowiązkowa pozycja wśród przetworów na zimę. Papryka konserwowa, będzie znakomitym dodatkiem do pieczonych mięs, serów, na kolację, czy na biesiadnym stole. Miód doskonale równoważy smaki, papryka jest idealnie słodka, chrupiąca i kwaskowa 🙂
Składniki na paprykę konserwową do słoików:
około 13 słoików 300 ml.
- około 2 kg czerwonej papryki ( u mnie 2 kg 300 g )
- 3 litry wody
- niepełna szklanka octu
- 2 łyżki soli
- 4 – 5 łyżek miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki oleju roślinnego
- garść liści laurowych
- 2 pełne łyżki ziaren pieprzu
- 2 łyżki ziaren ziela angielskiego
- ziarenka gorczycy
Jak przygotować paprykę konserwową do słoików?
Przygotuj, około 13 czystych i wyparzonych słoików z zakrętkami o pojemności 300 ml.
Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i podziel na mniejsze, podłużne kawałki.
Do garnka daj 3 litry wody, sól, ocet, olej, cukier, wszystko zagotuj. Na koniec dodaj miód, całość pomieszaj do rozpuszczenia miodu.
Do każdego słoika, daj po dwa liście laurowe, kilka ziaren pieprzu ( 5-6 sztuk ), kilka ziaren ziela angielskiego ( 3-4 sztuki ), płaską łyżeczkę gorczycy, oraz po 2-3 ząbki czosnku. Ząbki czosnku, można przekroić na pół, uwolnią wtedy więcej aromatu.
W słoikach, ułóż ciasno paprykę. Całość zalej gorącą zalewą i starannie zakręć.
Pasteryzacja słoików :
Na dnie większego garnka, wyłożonego ściereczką, ułóż słoiki. Nalej wodę do połowy wysokości słoików, garnek przykryj pokrywką i zagotuj. Po zagotowaniu, zmniejsz gaz do minimum. Całość gotuj na bardzo małym ogniu, około 15 minut. Następnie ułóż słoiki na desce i przykryj ściereczką, powinny się wolno schładzać. Można też zostawić słoiki na noc w garnku, do schodzenia.