Sernik z polewą z białej czekolady i truskawkami

Sernik z polewą z białej czekolady i truskawkami

Zdjęcie - Sernik z polewą z białej czekolady i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Sernik z polewą z białej czekolady i truskawkami 🍓🍓🍓

Szybko się go robi i świetnie smakuje. Przepis pochodzi ze starego przepiśnika więc z czystym sumieniem możemy go polecić.

Do masy serowej dodajemy pół szklanki oleju - polecamy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, który jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 oraz witamin E+K. Ma neutralny smak i zapach, dzięki czemu jest odpowiedni do stosowania zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

Składniki na sernik z polewą z białej czekolady i truskawkami:

Spód sernika:

  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 6 łyżek oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia

Masa serowa:

  • 1 kg białego sera
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia

Polewa z białej czekolady

  • 200 g białej czekolady
  • 120 ml śmietanki 30%
  • 5 dużych truskawek

Zdjęcie - Sernik z polewą z białej czekolady i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przygotowanie sernika z polewą z białej czekolady i truskawkami:

Spód sernika:

Na dno formy z odpinaną obręczą o średnicy 27 cm położyć arkusz papieru do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Ciasteczka owsiane dokładnie pokruszyć i wymieszać z olejem rzepakowym. Masą wyłożyć dno przygotowanej tortownicy i mocno uklepać.

Masa serowa:

Wszystkie składniki masy na sernik, oprócz białek, zblendować krótko na gładką masę. Masa po zblendowaniu będzie rzadka.  Białka ubić ze szczyptą soli i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Na pokruszone ciastka owsiane delikatnie wylać masę serową. Włożyć do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i piec przez około 60 minut. Po tym czasie pozostawić piekarniku, uchylając go jedynie – do wystygnięcia. Następnie włożyć upieczony sernik do lodówki na około 3 godziny. Dopiero po tym czasie można sernik polać polewą i udekorować.

Polewa z białej czekolady:

Śmietankę 30% podgrzać w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę, rozpuścić i wymieszać. Gotową polewą czekoladową ozdobić upieczony i wystudzony sernik. Sernik z polewą z białej czekolady ozdobić truskawkami.

Zdjęcie - Sernik z polewą z białej czekolady i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 4 godz.
Okazja: podwieczorek, święta
Poziom trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów