Sernik z polewą z białej czekolady i truskawkami
Sernik z polewą z białej czekolady i truskawkami 🍓🍓🍓
Szybko się go robi i świetnie smakuje. Przepis pochodzi ze starego przepiśnika więc z czystym sumieniem możemy go polecić.
Do masy serowej dodajemy pół szklanki oleju - polecamy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, który jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 oraz witamin E+K. Ma neutralny smak i zapach, dzięki czemu jest odpowiedni do stosowania zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki na sernik z polewą z białej czekolady i truskawkami:
Spód sernika:
- 200 g ciasteczek owsianych
- 6 łyżek oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
Masa serowa:
- 1 kg białego sera
- 2 całe jajka
- 4 żółtka
- ¾ szklanki cukru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 2 budynie śmietankowe
- 2 szklanki mleka
- ½ szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
Polewa z białej czekolady
- 200 g białej czekolady
- 120 ml śmietanki 30%
- 5 dużych truskawek
Przygotowanie sernika z polewą z białej czekolady i truskawkami:
Spód sernika:
Na dno formy z odpinaną obręczą o średnicy 27 cm położyć arkusz papieru do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Ciasteczka owsiane dokładnie pokruszyć i wymieszać z olejem rzepakowym. Masą wyłożyć dno przygotowanej tortownicy i mocno uklepać.
Masa serowa:
Wszystkie składniki masy na sernik, oprócz białek, zblendować krótko na gładką masę. Masa po zblendowaniu będzie rzadka. Białka ubić ze szczyptą soli i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Na pokruszone ciastka owsiane delikatnie wylać masę serową. Włożyć do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i piec przez około 60 minut. Po tym czasie pozostawić piekarniku, uchylając go jedynie – do wystygnięcia. Następnie włożyć upieczony sernik do lodówki na około 3 godziny. Dopiero po tym czasie można sernik polać polewą i udekorować.
Polewa z białej czekolady:
Śmietankę 30% podgrzać w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę, rozpuścić i wymieszać. Gotową polewą czekoladową ozdobić upieczony i wystudzony sernik. Sernik z polewą z białej czekolady ozdobić truskawkami.
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 4 godz.
Okazja: podwieczorek, święta
Poziom trudności: średnio trudne