Makaron z pomidorami i szynką szwarcwaldzką
PDF Button
Bogaty w smaku, gdyż oprócz 2 głównych składników (pomidorów i szynki), znajdziecie w nim także nutę czerwonego wina i rozmarynu. Gorąco polecam na szybki obiad z wykorzystanie świeżych pomidorów, na które akurat mamy sezon. Zimą można je zastąpić pomidorami z puszki.
Przygotowanie sosu: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Pomidory kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy gałązkę rozmarynu, czosnek i cebulę, smażymy 5 minut, dodajemy szynkę rwąc ją na mniejsze kawałki, dodajemy wino, mieszamy, dusimy 5 minut, dodajemy pomidory, dodajemy sól, pieprz wedle smaku oraz cukier. Całość mieszamy, zmniejszamy ognień, dusimy pod przykryciem 25-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Odkrywamy, dusimy bez przykrycia jeszcze ok 10 minut. Gałązkę rozmarynu można wyjąć. Łączymy z ulubionym makaronem, dodajemy świeżo posiekane listki bazylii oraz posypujemy parmezanem.