Makaron z pomidorami i szynką szwarcwaldzką

Zdjęcie - Makaron z pomidorami i szynką szwarcwaldzką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami PDF Button Bogaty w smaku, gdyż oprócz 2 głównych składników (pomidorów i szynki),  znajdziecie w nim także nutę czerwonego wina i rozmarynu. Gorąco polecam na szybki obiad z wykorzystanie świeżych pomidorów, na które akurat mamy sezon.  Zimą można je zastąpić pomidorami z puszki. 

Przygotowanie sosu: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Pomidory kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy gałązkę rozmarynu, czosnek i cebulę, smażymy 5 minut, dodajemy szynkę rwąc ją na mniejsze kawałki, dodajemy wino, mieszamy, dusimy 5 minut, dodajemy pomidory, dodajemy sól, pieprz wedle smaku oraz cukier. Całość mieszamy, zmniejszamy ognień, dusimy pod przykryciem 25-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Odkrywamy, dusimy bez przykrycia jeszcze ok 10 minut. Gałązkę rozmarynu można wyjąć. Łączymy z ulubionym makaronem, dodajemy świeżo posiekane listki bazylii oraz posypujemy parmezanem.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy