Kapusta z czarną soczewicą i boczkiem

Zdjęcie - Kapusta z czarną soczewicą i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami PDF Button

Kapustę szatkujemy na wąskie paski. Cebulę i czosnek i boczek kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy boczek, cebulę i czosnek. Smażymy przez 5 minut, dorzucamy kapustę, dodajemy sól i pieprz. Wszystko mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy przez 30 minut na małym ogniu. Jeśli kapusta odpowiednio zmiękła (jeśli nie dusimy do miękkości) dodajemy soczewicę. Mieszamy. Koperek siekamy i dodajemy do dania, całość mieszamy, dusimy jeszcze 5 minut.

Przepis:

PRZEPIS NA 3 PORCJE

  • Pół główki kapusty
  • Puszka czarnej soczewicy
  • 200g surowego, wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek kopru
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Kategorie przepisów

Podobne przepisy