Kapusta z czarną soczewicą i boczkiem
PDF Button
Kapustę szatkujemy na wąskie paski. Cebulę i czosnek i boczek kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy boczek, cebulę i czosnek. Smażymy przez 5 minut, dorzucamy kapustę, dodajemy sól i pieprz. Wszystko mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy przez 30 minut na małym ogniu. Jeśli kapusta odpowiednio zmiękła (jeśli nie dusimy do miękkości) dodajemy soczewicę. Mieszamy. Koperek siekamy i dodajemy do dania, całość mieszamy, dusimy jeszcze 5 minut.
Przepis:PRZEPIS NA 3 PORCJE
- Pół główki kapusty
- Puszka czarnej soczewicy
- 200g surowego, wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek kopru
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego