Zapiekane naleśniki z mozarellą i kurkami
PDF Button
Naleśniki sezonowe zapiekane w sosie serowo-śmietanowym z kurkami. Pyszne i bardzo sycące. Same naleśniki tradycyjnie zrobione według przepisu Julii Child.
Naleśniki: Wszystkie składniki na naleśniki wrzucamy do miski i miksujemy, odstawiamy na 15 minut. Ciasto mieszamy łyżką. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy, po obu stronach po 2 minuty. Ciasto jest rzadkie, naleśniki wychodzą cienkie.
Farsz i sos: Kurki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, cebulę i suszone pomidory kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy kurki, pomidory i cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Ściągamy z patelni.
Mozarellę kroimy w plastry, a natkę pietruszki szatkujemy. Na każdy naleśnik nakładamy 2 łyżki kurek, 2-3 plasterki sera, posypujemy natką. Zawijamy w kopertę, zwinięte końcówki powinny być na spodzie, żeby naleśniki się nie rozwinęły. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym (w moim zmieściły się 3 wielkie koperty naleśnikowe). Posypujemy resztą kurek, natką, tartym serem. Zalewamy śmietanką.
Wkładamy do rozgrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy przez 25 minut.
Smacznego!