Omlet z kurkami i mozarellą
PDF Button
Idealny na leniwe niedzielne śniadanie, omlet z 3 perfekcyjnymi składnikami: kurkami, mozarellą i pietruszką. Gorąco polecam, prostota zawsze najsmaczniejsza. Kurki można zastąpić podgrzybkami, maślakami lub prawdziwkami, także będzie pysznie.
Kurki dobrze oczyszczamy w wodzie, osuszamy, smażymy na maśle ok 15 minut, można je lekko doprawić solą i pieprzem. Jajka roztrzepujemy w misce za pomocą rózgi lub mikserem, dodajemy sporą szczyptę soli, pieprzu i proszku do pieczenia. Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy masę jajeczną. Na standardową patelnię 24cm wystarczą 2 jajka. Wtedy należy też zmniejszyć ilość składników przypadających na omleta. 2 minuty po wylaniu jajek na patelnię, na jednej połówce omleta wykładamy pokrojoną w plastry mozarellę, posypujemy kurkami i posiekaną natką. Smażymy ok 3 minuty. Po tym czasie drewnianą łopatką należy omleta złożyć na pół. Gołą częścią przykryć część ze składnikami. Smażyć jeszcze 2-3 minuty aż do rozpuszczenia sera. Smażenie omleta od początku musi odbywać się cały czas na średnim ogniu aby się nie przypalił. Tak przygotowanego połówkowego omleta nie ma potrzeby obracać, „zrzucamy” go od razu na talerz. Smacznego!