Piernik na ciemnym piwie w czekoladzie


Piwo doprowadzamy w garnuszku do wrzenia, studzimy. Mąkę mieszamy z kakao, sodą i przyprawiamy. Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy olej i melasę dalej mieszając. Następnie do masy na przemian wsypujemy suche składniki oraz piwo, mieszając łyżką do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Piernik studzimy i przecinamy wzdłuż na pół, dolną część smarujemy konfiturą, nakładamy górną. Czekoladę kruszymy, topimy w kąpieli wodnej, dodajemy kawę i sól energicznie mieszając aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy masło cały czas mieszając. Polewę lekko przestudzamy, nakładamy na ciasto. Uwaga: składnik polewy należy dodawać w podanej kolejności, jeśli kawę dodalibyśmy do masła całość rozwarstwiłaby się.