Piernik na ciemnym piwie w czekoladzie
PDF Button
Jeśli macie dostęp do melasy i ciemnego piwa np. Guinessa zachęcam do zrobienia aromatycznego piernika. Ciasto to jest bardzo bogate w korzenne smaki oraz wilgotne. Przepis bazowy pochodzi z bloga Moje Wypieki a receptura polewy od Julii Child. Wyśmienicie smakuje przełożony konfiturą owocową lub powidłami.
Piwo doprowadzamy w garnuszku do wrzenia, studzimy. Mąkę mieszamy z kakao, sodą i przyprawiamy. Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy olej i melasę dalej mieszając. Następnie do masy na przemian wsypujemy suche składniki oraz piwo, mieszając łyżką do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Piernik studzimy i przecinamy wzdłuż na pół, dolną część smarujemy konfiturą, nakładamy górną. Czekoladę kruszymy, topimy w kąpieli wodnej, dodajemy kawę i sól energicznie mieszając aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy masło cały czas mieszając. Polewę lekko przestudzamy, nakładamy na ciasto. Uwaga: składnik polewy należy dodawać w podanej kolejności, jeśli kawę dodalibyśmy do masła całość rozwarstwiłaby się. Smacznego!