Piernik na ciemnym piwie w czekoladzie

Zdjęcie - Piernik na ciemnym piwie w czekoladzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami PDF Button Jeśli macie dostęp do melasy i ciemnego piwa np. Guinessa zachęcam do zrobienia aromatycznego piernika. Ciasto to jest bardzo bogate w korzenne smaki oraz wilgotne. Przepis bazowy pochodzi z bloga Moje Wypieki a receptura polewy od Julii Child. Wyśmienicie smakuje przełożony konfiturą owocową lub powidłami. 

Piwo doprowadzamy w garnuszku do wrzenia, studzimy. Mąkę mieszamy z kakao, sodą i przyprawiamy. Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy olej i melasę dalej mieszając. Następnie do masy na przemian wsypujemy suche składniki oraz piwo, mieszając łyżką do połączenia składników.

Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Piernik studzimy i przecinamy wzdłuż na pół, dolną część smarujemy konfiturą, nakładamy górną. Czekoladę kruszymy, topimy w kąpieli wodnej, dodajemy kawę i sól energicznie mieszając aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy masło cały czas mieszając. Polewę lekko przestudzamy, nakładamy na ciasto. Uwaga: składnik polewy należy dodawać w podanej kolejności, jeśli kawę dodalibyśmy do masła całość rozwarstwiłaby się. Zdjęcie - Piernik na ciemnym piwie w czekoladzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Karpatka - przepis na ciasto parzone

Karpatka - przepis na ciasto p…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Drożdżówka jaglana z dżemem

Drożdżówka jaglana z dżemem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto kokosowy śmietanowiec
1

Ciasto kokosowy śmietanowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Czekoladowe ciasto fale dunaju

Czekoladowe ciasto fale dunaju

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto Zebra
3

Ciasto Zebra

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto pijak
4

Ciasto pijak

ilovebake ilovebake
I Love Bake