Ciasto pomarańczowe na oliwie z oliwek
Przedstawiam przepis na proste ciasto znane pod nazwą Orange olive oil cake. Proste, aczkolwiek testowanie idealnego przepisu zajęło mi dużo czasu. Niektóre przepisy zawierały bardzo dużo cukru, często wychodził także zakalec przez dużą ilość oliwy. Ten przepis jest idealny, zaadaptowany od Farah z bloga Every little crumb. Ciasto ładnie wyrasta, jest wilgotne i w smaku mocno pomarańczowe.
Forma: 24cm, potrzebny mikser, 2 miski
Miska 1: Ubić białka mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. W tym momencie można nagrzać piekarnik do 180 oC (termoobieg).
Miska 2: Dodaj cukier oraz startą skórkę z pomarańczy. Palcami wetrzyj skórkę w cukier, dodaj żółtka, cukier waniliowy, likier pomarańczowy, zmiksuj na gładko. Dodaj oliwę i masło, zmiksuj. Dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy, zmiksuj. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksuj do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie za pomocą szpatułki/łyżki wmieszaj delikatnie pianę z białek (nie używaj miksera).
Ciasto przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 50-60 minut do uzyskania jasnobrązowej skórki. Od 40 minuty możesz sprawdzać ciasto patyczkiem. Po upieczeniu, ciasto wyjąć z piekarnika ostudzić obsypać cukrem pudrem.
Dodatkowo.
- Wybierając pomarańcze, upewnij się że są jędrne. Z przesuszonych cięzko otrzeć skórkę
- Ciasto nadaje się też na babeczki
- Cukrie możesz wymieszać lub zastąpić ksylitolem
- Oliwę możesz zastąpić innym olejem. (polecam oliwę pomarańczową)
- Likier pomarańczowy można pominąć
- Jeśli forma nie jest silikonowa, nasmaruj ją tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia
- Forma może być okrągła lub keksówka
Przepis:
- 180 stopni, 50minut
- 4 jajka w temp. pokojowej (białka i żółtka osobno)
- 2 pomarańcze (otarta skórka i sok z nich wyciśnięty osobno)
- 270g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pomarańczowego/aromatu
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 150ml oliwy z oliwek
- 60g miekkiego masła
- 320g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia