Porady kulinarne
-
Co zrobić, aby pieczony indyk nie był suchy?
Aby upieczony indyk nie był suchy, należy go polewać wodą wraz z mięsnymi sokami z brytfanki co ok. 15-20 min. Przed pieczeniem pod skórę można włożyć też ok. 4 łyżki miękkiego masła.
-
Makowiec - co zrobić, aby mak nie odstawał od ciasta?
Mak nie będzie odstawał od ciasta, jeżeli do masy dodamy szczyptę drożdży.
-
Jarmuż - co zrobić, aby po gotowaniu zachował zielony kolor?
Żeby jarmuż po ugotowaniu zachował ładny, zielony kolor, należy natychmiast zanurzyć go w lodowatej wodzie. Zatrzymujemy wtedy proces gotowania i warzywo nie straci koloru.
-
W czym przygotować sos?
Do przygotowania sosu najlepiej użyć niewielkiego słoiczka. Należy umieścić w nim wszystkie składniki, zakręcić i wstrząsnąć do całkowitego połączenia.
-
Jak piec żurawinę?
Żurawinę należy piec na szerokiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wtedy żurawina szybko się upiecze, a sos zgęstnieje, papier natomiast zabezpieczy blaszkę przed silnym zabrudzeniem.
-