Noga z indyka z morelami, pistacjami i jarmużem

Noga z indyka z morelami, pistacjami i jarmużem
Zdjęcie - Noga z indyka z morelami, pistacjami i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Noga z indyka z morelami, pistacjami i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Noga z indyka z morelami, pistacjami i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Noga z indyka z morelami, pistacjami i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Noga z indyka z morelami, pistacjami i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Noga z indyka z morelami, pistacjami i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Noga z indyka z morelami, pistacjami i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Noga z indyka z morelami, pistacjami i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Noga z indyka z morelami, pistacjami i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Noga z indyka z morelami, pistacjami i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 4 nogi z indyka ze skórą
  • 450 g świeżego jarmużu
  • 200 g suszonych moreli
  • 100 g łuskanych pistacji
  • 1 duża cebula
  • 1 średniej wielkości pomarańcza
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 2 łyżki musztardy ziarnistej
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Cebulę i morele siekamy w drobną kostkę, pistacje obieramy i grubo siekamy, na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i 1 łyżkę masła. Wrzucamy cebulę, smażymy na średnim ogniu ok. 6 min., aż cebula zmięknie, dorzucamy morele i orzechy, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem.


Nogi z indyka myjemy, osuszamy, palcami delikatnie odrywamy skórę od mięsa, tworząc kieszeń. Nacieramy mięso solą i pieprzem. Do kieszonki nakładamy porcję farszu, spinajmy skórę z mięsem za pomocą wykałaczek.


Piekarnik nagrzewamy do 180 °C.


Na patelni ponownie rozgrzewamy pozostały olej rzepakowy i masło, obsmażamy mięso na złoty kolor ze wszystkich stron, zaczynając od strony skóry.


Przekładamy nogi do żaroodpornego naczynia, pieczemy ok. 60 min.


W szerokim rondlu zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy jarmuż i gotujemy ok. 2 min., odcedzamy.


Sos:

Mieszamy olej lniany Kujawski, musztardę, miód, startą skórkę i sok z 1 pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy jarmuż i upieczonego indyka.


Porada:

Żeby jarmuż po ugotowaniu zachował ładny, zielony kolor, należy natychmiast zanurzyć go w lodowatej wodzie. Zatrzymujemy wtedy proces gotowania i warzywo nie straci koloru.



Przepis pochodzi z slodkikompromis.pl


Kategorie przepisów