Zajrzałam do starego zeszytu z przepisami i znalazłam właśnie tę zupę. Ostatni raz robiłam ją kilkanaście lat temu, więc najwyższy czas przypomnieć sobie, jak smakuje :)
Na Mazowszu gęsie pipki to kurze lub indycze albo gęsie żołądki w gęstym sosie. W Małopolsce na przykład gęsia pipka to szyjka gęsia faszerowana wątróbką, cielęcina i ziemniakami - uwielbiam oba te dania, ale dziś czas na mazowiecką wersje tego żydowskiego dania
Dziś znów powrót do przeszłości, czyli przepis, który był podany w 2009 roku. a że wtedy zdjęcia nie były niezbędne do prowadzenia bloga, więc ich nie było. Dziś ze zdjęciem i z lekkimi zmianami, bo znalezienie groszku cukrowego o tej porze roku jest nieco problematyczne.
Podróżne uczą, to niezaprzeczalny fakt. Mnie nauczyły robić zupę z soczewicy, w której się zakochałam podczas mojego pobytu w Turcji. Jestem pewna, że dzięki wspaniałemu aromatowi i jedwabistej konsystencji, Tobie też zasmakuje.
Choć w oryginale Strogonow, a właściwie Boeuf Strogonow to pożywne danie przygotowane na bazie wołowiny, to w naszym a'la Strogonowie wieprzowina też nieźle się spisuje! :)