Zupa czosnkowa z serem feta
Zupa ta jest kremowa o delikatnie czosnkowo-serowym smaku. Ser feta nadał jej charakteru i wzmocnił smak. Przy jej przygotowywaniu trzeba uważać z solą, gdyż już sam ser jest słony. Dlatego solą najlepiej jest ją doprawić na samym końcu. Czosnek w trakcie gotowania traci na intensywności, można więc po ugotowaniu dodać jeszcze ząbek lub dwa dla wzmocnienia smaku.
Składniki:
- 560 g ziemniaków
- 6 (30 g) ząbków czosnku
- listek laurowy
- pieprz
- sól
- 1 łyżeczka tymianku
- 100 g sera feta
- bagietka do grzanek (2 kromki)
Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Podsmażyć na oleju wraz z przeciśniętymi ząbkami czosnku. Zalać 1 litrem wrzącej wody, dodać listek laurowy oraz pieprz i tymianek do smaku. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie, około 25-30 minut.
W międzyczasie przygotować grzanki: bagietkę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni.
Wyjąć listek laurowy. Resztę zupy dokładnie zmiksować na krem. Dodać starty na tarce ser, wymieszać. Ewentualnie dosolić lub dosypać pieprzu do smaku.
Zupę przelać do miseczek, podawać z grzankami, posypaną fetą.
Smacznego:-)
Przepis ten jest częścią elektronicznej książki kucharskiej zawierającej propozycje autorów 5 blogów na Święta Wielkanocne 2013 r. Książka przygotowana została wspólnie z markami ZT Kruszwica oraz serwisem Zpierwszegotloczenia.pl. Mój wkład w ten projekt to 1/5 przepisów, które mam nadzieję zainspirują Was na nadchodzące Święta.