Danie, które dziś przedstawię nie kojarzy się może wybitnie letnio (wszak cebulowe wypieki to zimowa domena), ale sprawdza się doskonale jako zimna przekąska na piknik albo podwieczorek w ogrodzie.
Na pierwszy konkursowy rzut trafia wyjątkowo aromatyczne i jesienne danie- pyszna tarta. Zachwycił mnie jej obłędny pomarańczowy kolor! Nie da się ukryć- dynia jest niekwestionowaną królową jesieni!
Moja pierwsza, domowa tarta w wersji wytrawnej. Pierwsza, ale na pewno nie ostatnia, bo słowa domowników "ale będziesz robiła taką częściej?" to chyba najlepszy komplement :) Tarta jest dość prosta w przygotowaniu, a efekt wyśmienity. Serdecznie polecam!
Przygotowanie tarty zaczynamy od zagniecenia składników. Kiedy otrzymamy jednolite ciasto rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę do tart. Wsadzamy do lodówki na ok. 1h...
Kolejny przepis z notatnika babci. Wątpię, by tak chłopi niegdyś jedli i nazwa jest pewnie zasługą prostych składników, ale wybaczam, bo smak jest fantastyczny ;)
Akcja Pieczarkowy Tydzień 2013 kończy się już za 5 godzin. Mam nadzieję, że dodacie jeszcze kilka przepisów. Aby zaakcentować zakończenie akcji wraz z innymi blogerami kulinarnymi przygotowałam tartę pieczarkową.