Quiche pieczarkowy z tuńczykiem
Akcja Pieczarkowy Tydzień 2013 kończy się już za 5 godzin. Mam nadzieję, że dodacie jeszcze kilka przepisów. Aby zaakcentować zakończenie akcji wraz z innymi blogerami kulinarnymi przygotowałam tartę pieczarkową.
Tarty z pieczarkami w roli głównej upiekli także:
- Mirabelka http://mirabelkowy.blogspot.com/
- Martynosia http://codzienne-gotowanie.blogspot.co.uk/
- Lejdi http://lejdi-of-the-house.bloog.pl/
- Siaśka http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/
- Bartoldzik http://www.facetnatalerzu.pl/
- Siankoo http://everydayflavours.blogspot.com/
- Śliwka http://greenplumsss.blogspot.com/
Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego 07/2010 Aleksandra Chomicz Ciasta słodkie i wytrawne. Tarty i quiche, s. 59
Składniki:
Ciasto:
20 dag mąki
10 dag masła
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania formy
Wierzch:
50 dag pieczarek
ząbek czosnku
cebula
2 łyżki masła
puszka tuńczyka w sosie własnym
2 jajka
1/2 szklanki mleka
2 łyżki śmietany 18%
pęczek natki
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
1. Ciasto wyrobić b. szybko: mąkę wymieszać z solą, dodać masło, posiekać razem z mąką, dodać wodę i wyrobić. Uformować kulę i wstawić owinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.
2. Podczas gdy ciasto na spód się chłodzi można przygotować farsz. Cebulę pokroić w krążki, pieczarki w plasterki, posiekać czosnek i podsmażyć na maśle. Zostawić do ostygnięcia.
3. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek o średnicy większej od formy, tak aby móc wylepić brzegi formy i zawinąć na zewnątrz. Wyłożyć wcześniej wysmarowaną tłuszczem formę do tart ciastem, zawinąć brzegi. Ponakłuwać ciasto w kilku miejscach widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na 15 minut.
4. Odsączonego z zalewy tuńczyka rozdrobnić widelcem. Wymieszać z pieczarkami, cebulą, czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Wyłożyć farsz na podpieczony spód.
5. Jajka rozmieszać z mlekiem, śmietaną i przyprawami. Wylać masę jajeczną na farsz.
6. Piec 30-40 minut (do ścięcia się i lekkiego przyrumienienia) w temperaturze 200 C.
7. Podawać na ciepło. Można podgrzewać w piekarniku.
Tags: pieczarki, Pieczarkowy Tydzień, tuńczyk