Quiche pieczarkowy z tuńczykiem

Quiche pieczarkowy z tuńczykiem

Akcja Pieczarkowy Tydzień 2013 kończy się już za 5 godzin. Mam nadzieję, że dodacie jeszcze kilka przepisów. Aby zaakcentować zakończenie akcji wraz z innymi blogerami kulinarnymi przygotowałam tartę pieczarkową.

Tarty z pieczarkami w roli głównej upiekli także:

 

Zdjęcie - Quiche pieczarkowy z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego 07/2010 Aleksandra Chomicz Ciasta słodkie i wytrawne. Tarty i quiche, s. 59

 

Składniki:

Ciasto:

20 dag mąki

10 dag masła

3 łyżki zimnej wody

szczypta soli

tłuszcz do wysmarowania formy

Wierzch:

50 dag pieczarek

ząbek czosnku

cebula

2 łyżki masła

puszka tuńczyka w sosie własnym

2 jajka

1/2 szklanki mleka

2 łyżki śmietany 18%

pęczek natki

sól, pieprz

1 łyżeczka majeranku

 

1. Ciasto wyrobić b. szybko: mąkę wymieszać z solą, dodać masło, posiekać razem z mąką, dodać wodę i wyrobić. Uformować kulę i wstawić owinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.

2. Podczas gdy ciasto na spód się chłodzi można przygotować farsz. Cebulę pokroić w krążki, pieczarki w plasterki, posiekać czosnek i podsmażyć na maśle. Zostawić do ostygnięcia.

3. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek o średnicy większej od formy, tak aby móc wylepić brzegi formy i zawinąć na zewnątrz. Wyłożyć wcześniej wysmarowaną tłuszczem formę do tart ciastem, zawinąć brzegi. Ponakłuwać ciasto w kilku miejscach widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na 15 minut.

4. Odsączonego z zalewy tuńczyka rozdrobnić widelcem. Wymieszać z pieczarkami, cebulą, czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Wyłożyć farsz na podpieczony spód.

5. Jajka rozmieszać z mlekiem, śmietaną i przyprawami. Wylać masę jajeczną na farsz.

6. Piec 30-40 minut (do ścięcia się i lekkiego przyrumienienia) w temperaturze 200 C.

7. Podawać na ciepło. Można podgrzewać w piekarniku.

 

Zdjęcie - Quiche pieczarkowy z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

Tags: pieczarki, Pieczarkowy Tydzień, tuńczyk

Kategorie przepisów