Tarta z pieczoną dynią

Tarta z pieczoną dynią

Na pierwszy konkursowy rzut trafia wyjątkowo aromatyczne i jesienne danie- pyszna tarta. Zachwycił mnie jej obłędny pomarańczowy kolor! Nie da się ukryć- dynia jest niekwestionowaną królową jesieni!

Zdjęcie - Tarta z pieczoną dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z pieczoną dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta z pieczoną dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta z pieczoną dynią

Agata, 5 października 2010

Zdjęcie - Tarta z pieczoną dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Dynię pokroić w dużą kostkę , przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dodać cebulkę, polać oliwą, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 min.
Z mąki, masła,1 jajka, szczypty soli i szczypty gałki
muszkatołowej zagnieść ciasto. Uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki, po tym
czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę,
Wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz, po
nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 oC przez 15 min,
Na spód tarty wyłożyć dynię, pozostałe jajka rozkłócić ze śmietaną, solą, pieprzem, gałką
muszkatołową, zalać dynię, pokruszyć na ser, piec dodatkowe 15 min, do zarumienienia i rozpuszczenia się sera.

Kategorie przepisów