Tarta z pieczoną dynią
Na pierwszy konkursowy rzut trafia wyjątkowo aromatyczne i jesienne danie- pyszna tarta. Zachwycił mnie jej obłędny pomarańczowy kolor! Nie da się ukryć- dynia jest niekwestionowaną królową jesieni!
Składniki
- dynia - 600 g, obrana i bez pestek
- ser pl - blue, 100 g
- mąka - 200 g
- masło - 100 g
- jajko - 3 (2+1)
- czerwona cebula - 1
- tymianek - suszony, 1/2 łyżeczki
- śmietana 12% - 2 łyżki
- oliwa z oliwek - parę kropli
- sól, pieprz - do smaku
- gałka muszkatołowa - do smaku
Sposób przygotowania
Dynię pokroić w dużą kostkę , przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dodać cebulkę, polać oliwą, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 min.
Z mąki, masła,1 jajka, szczypty soli i szczypty gałki
muszkatołowej zagnieść ciasto. Uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki, po tym
czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę,
Wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz, po
nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 oC przez 15 min,
Na spód tarty wyłożyć dynię, pozostałe jajka rozkłócić ze śmietaną, solą, pieprzem, gałką
muszkatołową, zalać dynię, pokruszyć na ser, piec dodatkowe 15 min, do zarumienienia i rozpuszczenia się sera.