Zeszłoroczna pascha. Jedna z lepszych jaka kiedykolwiek jadłam. Nieco ciężka, ale nikomu nie przeszkadzało to w zjadaniu kolejnych dokładek. Jako dodatki dodałam jedynie migdały i żurawinę, które w zupełności wystarczyły aby urozmaicić, ale nie zagłuszyć serowego smaku.
Delikatne w smaku, aromatyczne i puszyste wprost rozpływają się w ustach. Od kiedy kupiłam maszynkę do lodów wprost zamrażalnik się z nią nie roztaje bo co chwila robię lody.
Chcę przedstawić prosty przepis na rabarbar zapiekany pod delikatna pierzynką jajeczno-śmietanową. Kwaśne owoce przykryte słodkim puszystym ciastem tworzą idealny i doskonale uzupełniający się duet.
Nie lubię kremów maślanych, ale wyczytałam, że ten wcale jak maślany nie smakuje. Poza tym strasznie zaintrygował mnie dodatek mąki. Bo jak to tak - do kremu? Mąkę...? Któż to słyszał! Jak widać, słyszał i wypróbował niejeden. Zaufałam przepisowi, i się nie zawiodłam.
Lody rabarbarowe pychotka dla dzieci w sam raz, ostatnio rabarbar dość często gości w moim domu bo dożo rośnie go na ogrodzie i co roku więcej bo się rozrasta. Lubię go również czasem tak pochrupać z samym cukrem. A lody polecam dla dużych i małych ...
Krumkake to norweska słodkość, kruche, delikatne i pyyyszne rurki z ciasta z charakterystycznym wzorkiem, napełniane bitą śmietaną z konfiturą z malin nordyckich.