Lody sernikowe
Delikatne w smaku, aromatyczne i puszyste wprost rozpływają się w ustach. Od kiedy kupiłam maszynkę do lodów wprost zamrażalnik się z nią nie roztaje bo co chwila robię lody. Choć bez maszyny też można je przygotować ale to wymaga więcej pracy i cierpliwości. Ale polecam również dla tych cierpliwych... :-)
Na ok 1 litr lodów
- 250 g twarogu 3 krotnie mielonego
- 1 laska wanilii
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- 700 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany/ kremówki 36%
- otarta skórka z cytryny
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka na żółtka i utrzeć z cukrem pudrem, na puszek. Następnie dodawać na przemian ser z jogurtem - miksując na końcu można dodać otartą skórkę z cytryny. Całą masę schłodzić w lodówce przez kilka godzin następnie przełożyć do maszyny do lodów i postępować według instrukcji producenta.
Metoda bez maszyny
Schłodzone lody zmiksować i przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalki - wyciągać co ok 15-20 minut i miksować postępować tak kilkakrotnie by lody stały się puszyste i niepowstały kryształki lodu.
Smacznego
Wydrukuj przepis