Lody sernikowe

Lody sernikowe

Zdjęcie - Lody sernikowe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDelikatne w smaku, aromatyczne i puszyste wprost rozpływają się w ustach. Od kiedy kupiłam maszynkę do lodów wprost zamrażalnik się z nią nie roztaje bo co chwila robię lody. Choć bez maszyny też można je przygotować ale to wymaga więcej pracy i cierpliwości. Ale polecam również dla tych cierpliwych... :-)

Na ok 1 litr lodów

  • 250 g twarogu 3 krotnie mielonego
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 700 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany/ kremówki 36%
  • otarta skórka z cytryny

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka na żółtka i  utrzeć z cukrem pudrem, na puszek. Następnie dodawać na przemian ser z jogurtem - miksując na końcu można dodać otartą skórkę z cytryny. Całą masę schłodzić w lodówce przez kilka godzin następnie przełożyć do maszyny do lodów i postępować według instrukcji producenta.

Metoda bez maszyny

Schłodzone lody zmiksować i przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalki - wyciągać co ok 15-20 minut i miksować postępować tak kilkakrotnie by lody stały się puszyste i niepowstały kryształki lodu.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Lody sernikowe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów