Lody rabarbarowe

Lody rabarbarowe

 

Zdjęcie - LODY RABARBAROWE  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Lody rabarbarowe pychotka dla dzieci w sam raz, ostatnio rabarbar dość często gości w moim domu bo dożo rośnie go na ogrodzie i co roku więcej bo się rozrasta. Lubię go również czasem tak pochrupać z samym cukrem. A lody polecam dla dużych i małych ...


1 kg RABARBARU

1 SZKLANKA CUKRU

500 ml WODY

200 ml JOGURTU NATURALNEGO typu greckiego

 

Rabarbar oczyścić, pokroić w małe kawałki - wrzucić do garnka zasypać cukrem i zalać wodą , dusić pod przykryciem. Gdy rabarbar będzie już rozgotowany zmiksować wszystko blenderem i dalej gotować do zmniejszenia ilości płynu o połowę. Gdy nasz mus zmniejszy objętość i trochę nam zgęstnieje zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego przesadzenia. Zimny mus wstawić do lodówki aby się porządnie schłodził. Ja zostawiam na całą noc w lodówce. Wymieszać mus z jogurtem, całość wlewać do maszynki i postępować według instrukcji producenta.

 

Zdjęcie - LODY RABARBAROWE  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów