Talarki morelowe

Talarki morelowe
Są fajne. Po prostu. Bardzo słodkie, dlatego nie da się ich zjeść za jednym zamachem ;) ale jako mały dodatek do kawki – jak najbardziej. Przepis wzięłam z książki "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd" autorstwa Ch. Wolter i A. Teubnera.

Zdjęcie - Talarki morelowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

TALARKI MORELOWE
200g suszonych moreli,
250g wiórków kokosowych,
około 300g cukru pudru,
sok z 1 cytryny

Morele zalać gorącą wodą i zostawić na 3 godziny, żeby zmiękły. Następnie dobrze odcisnąć na sitku i zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać jakieś 2/3 wiórków kokosowych i jeszcze raz zmiksować / zmielić. Następnie wymieszać z sokiem z cytryny i taką ilością cukru pudru, by uzyskać zwartą konsystencję (aczkolwiek im mniej cukru damy, tym lepiej, bo pralinki i tak są słodkie – dlatego tak ważne jest dobre odciśnięcie moreli). Z masy utoczyć wałek o średnicy około 3-4 cm, nożem odcinać z niego kawałki i formować z niego pralinki przypominające kształtem talarki. Masa jest lepka i klejąca, dlatego dobrze jest ją formować wilgotnymi dłońmi. Talarki obtoczyć w reszcie wiórków kokosowych i kłaść na talerz lub pergamin. Zostawić na 2 dni do przeschnięcia.


Z tych proporcji wychodzi około 30 pralinek. Ja swoje zrobiłam z połowy porcji :)

Zdjęcie - Talarki morelowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów