Pascha wielkanocna Tomasza Dekera

Pascha wielkanocna Tomasza Dekera

Zdjęcie - Pascha wielkanocna Tomasza Dekera - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZeszłoroczna pascha. Jedna z lepszych jaka kiedykolwiek jadłam. Nieco ciężka, ale nikomu nie przeszkadzało to w zjadaniu kolejnych dokładek. Jako dodatki dodałam jedynie migdały i żurawinę, które w zupełności wystarczyły aby urozmaicić, ale nie zagłuszyć serowego smaku. W tym roku paschy nie robię, ale ta jest tak pyszna, że nie mogłam jej nie polecić na nadchodzące Święta wielkanocne.
Pascha wielkanocna Tomasza Dekera*:
  • 1 kg twarogu, 3krotnie zmielonego
  • 6 żółtek
  • 250 g cukru
  • 250 ml śmietanki (min. 30 %)
  • 1 laska wanilii
  • 250 g masła
  • 100 g migdałów
  • 250 g mieszanki bakalii (dałam 150 g suszonej żurawiny)

Laskę wanilii rozcinam wzdłuż i wyjmuję z niej nasiona, dodaje je do cukru, mieszam. Żółtka ucieram z cukrem na puszystą, białą masę, następnie dodaję śmietankę. Mieszankę żółtek, cukru i śmietanki przelewam do metalowej miski, którą ustawiam na garnku z gotującą się wodą (tak aby dno miski nie dotykało do gotującej się wody). Masę podgrzewam stale mieszając do momentu aż zgęstnieje (nie dopuszczam do zagotowania). Kiedy masa odpowiednio zgęstnieje zdejmuje miskę z garnka, dodaję stopniowo miękkie masło, następnie ser i bakalie. Mieszam dokładnie całość do czasu dokładnego połączenia składników. Gotową masę przekładam na durszlak wyłożony bawełnianą ściereczką lub gazą. Brzegi ściereczki lub gazy zakładam na środek, który obciążam talerzykiem i czymś ciężkim (np. pełnym słoikiem). Durszlak ustawiam na talerzu, na który ścieknie nadmiar serwatki, wstawiam do lodówki na min 10 h. Kiedy masa stwardnieje odwracam durszlak, odwijam paschę ze ściereczki lub gazy, układam na talerzu.
Smacznego
* Przepis pochodzi stąd.

Kategorie przepisów