Jak zrobić czekoladki
Pomysł na czekoladki z własnym nadzieniem chodził za mną od dawna. Zamiast nudnych kasztanków, tik-taków czy malagi można zrobić nadzienie z użyciem ulubionego likieru alkoholowego. Co więcej można dozować moc swoich czekoladek do odpowiedniego poziomu. Potrzebne są czekolady gorzkie oraz biała, dowolny likier (u mnie padło na likier orzechowy Finezja), foremka silikonowa oraz pędzelek. Przepis bazowy można dowolnie wzbogacać, dodajac np chili lub bakalie. Prosta i dość efektowna rzecz. W przypadku bardziej płynnego nadzienia gdy mamy problem z położeniem ostatniej warstwy można wcześniej zamrozić czekoladki w zamrażalniku.
- 2 czekolady gorzkie
- 1 czekolada biała
- likier orzechowy
Czekoladę gorzką roztapiamy nad parą i pędzelkiem smarujemy dno i ścianki foremek, czynność należy powtórzyć trzykrotnie, schładzając uprzednio każdą warstwę w lodówce.
Czekoladę białą roztapiamy również w kąpieli wodnej i łączymy z likierem, około 1 lampki koniakówki na tabliczkę czekolady. Wypełniamy wnętrza w foremkach. Po schłodzeniu ponownie przykrywamy warstwą czekolady gorzkiej.