Pyszne ciasto deserowe, nie wymagające pieczenia. Samo przygotowanie nie zabiera dużo czasu, tylko oczekiwanie, a wiem z doświadczenia, że niektórzy mogą się baaardzo niecierpliwić ;-)
Smaczny waniliowy sernik zamknięty pomiędzy warstwami kakaowego ciasta. W sam raz na leniwe sobotnie popołudnie. Przepis ze starego zeszytu, otrzymany od koleżanki (u której pierwszy raz go spróbowałam) :)
Wczoraj wieczorem naszła nas ochota na coś słodkiego, miały być ciasteczka, ewentualnie muffinki, ale powstało zupełnie co innego;) Jak zawsze kiedy spontanicznie tworzę słodki wypiek z tego co jest pod ręką - wychodzi przepyszne ciasto, które znika w mgnieniu oka.
Jakiś czas temu spróbowałam tequile i bardzo mi zasmakowała a w drinku z kawałkami owoców i świeżo wyciśniętym sokiem smakuje wyśmienicie - choć może to tylko ja jestem smakoszem tego alkoholu... ale Polecam
Wilgotne, ciężkie, baaardzo słodkie, jednym słowem – niebo w gębie ;) Dodam jeszcze, że robi się je bardzo łatwo i szybko, zatem efekt znacznie przewyższa nakład pracy ;)
Nie mogłam już dłużej czekać i wczoraj zrobiłam moje pierwsze w życiu gniazdka parzone. Jak to zwykle bywa przy moich kulinarnych pierwszych razach, wolałam nie eksperymentować z przepisem, tylko wszystko zrobić za radą autora. Przepis pochodzi od Jana Czernikowskiego, z doskonałej książki Ciasta, ciastka, ciasteczka.
Na moim śniadaniowym stole bardzo często goszczą różnego rodzaju omlety, naleśniki i placuszki. Przepisu na klasycznej „pankejksy” szukałam na amerykańskich stronach, ten zainspirowany jest wytycznymi wprost z małego pensjonatu, musiałam go jednak okroić o znaczną ilość proszku do pieczenia i inne szczegóły ;)
Profiterole czyli ptysie w wersji mini, idealne, można pochłonąć w całości bez obaw o pobrudzenie rąk i ubrania. Delikatne ciasteczko, bita śmietana i polewa czekoladowa - zdecydowanie polecam, zwłaszcza, że przygotowanie nie jest trudne. Można zamiast bitej śmietany użyć innego nadzienia, próbowałem również z waniliowym kremem budyniowym, ale wersja tutaj prezentowana jest moim zdaniem najlepsza.
Ciacho jest po prostu idealne: wilgotne, ale nie mokre, strukturę ma wspaniałą, świeżość zachowuje bardzo długo i cudownie smakuje z kremem lub sosem waniliowym, albo lodami.
Orzeszki, czekolada, płatki owsiasne - moje ulubione dodatki do ciastek w jednym przepisie. Ciasteczka są mega kruche i chrupiące. Duże i grubaśne. Co tu dużo pisać - bardzo smaczne!
Wilgotne i aromatyczne. Konkretne, sycące, ale jednocześnie puszyste i delikatne. Nie za słodkie, naturalnie słodzone bananami i daktylami. Chrupiące przy każdym kęsie dzięki orzechom.
Puszysty i delikatny biszkopt, który nie opada pod ciężarem pozostałych składników. Powidła, które nadają słodyczy całości. Jednocześnie stanowią dość wyrazisty akcent smakowy. Mięciutkie Katarzynki, otulone rozpływającym się w ustach budyniem.
Bezy piekę zawsze opierając się na podstawowej zasadzie: 125 gram cukru na dwa białka. A później dodatki - cukier lub ekstrakt waniliowy, sok czy skórka z cytryny, czasem ocet, czasem łyżeczka mąki ziemniaczanej. Kawa, pomarańcza, kakao - co tylko dusza zapragnie. Wszystko zależy, jaki efekt smakowy chcę osiągnąć. Ważne jest, żeby bezy były chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Nadają się do pochrupywania jak ciasteczka, lub do deserów. Mniam.