Czekoladowe ciasto z colą

Wiedziałam, że MUSZĘ zrobić to ciasto od pierwszej chwili, gdy go zobaczyłam na blogu u Agaty. Od tamtej chwili minęło wprawdzie trochę czasu, ale nie dawało mi ono o sobie zapomnieć ;) I w końcu nadszedł ten dzień. I wiecie co? Wiedziałam, że będzie pyszne, ale zaskoczył mnie fakt, że będzie tak podobne do brownie. Wilgotne, ciężkie, baaardzo słodkie, jednym słowem – niebo w gębie ;) Dodam jeszcze, że robi się je bardzo łatwo i szybko, zatem efekt znacznie przewyższa nakład pracy ;)

CZEKOLADOWE CIASTO Z COLĄ
250g mąki,
250g miękkiego masła lub margaryny,
2 jajka,
300g brązowego cukru,
200ml coli,
75ml mleka,
3 czubate łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta sody,
kilka kropel aromatu waniliowego (ja dałam rumowy, bo bardzo lubię połączenie czekolada + rum tudzież cola + rum ;))
polewa:
2 tabliczki czekolady z nadzieniem karmelowym,
3-4 łyżki śmietanki kremówki
W jednej misce połączyć ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek i sodę. W drugiej zmiksować tłuszcz z jajkami i mlekiem, następnie dodać suche składniki i miksować, stopniowo dolewając colę.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie 25 x 30 cm, może być też standardowej szerokości tortownica) i piec w 180 stopniach przez ok. 40 min, aż ciasto nie będzie przyklejało się do wbitego weń patyczka.
Przygotować polewę: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Ciepłą polewą polać przestudzone ciasto.
To, czy polewa zastyga, zależy chyba od rodzaju czekolady. Agata pisze, że jej polewa nie zastygła. Moja zastygła, choć pozostała miękka i plastyczna (użyłam nadziewanej czekolady Alpen Gold).
PS. Oryginał przepisu pochodzi z książki "Desserts" J. Martina.

CZEKOLADOWE CIASTO Z COLĄ
250g mąki,
250g miękkiego masła lub margaryny,
2 jajka,
300g brązowego cukru,
200ml coli,
75ml mleka,
3 czubate łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta sody,
kilka kropel aromatu waniliowego (ja dałam rumowy, bo bardzo lubię połączenie czekolada + rum tudzież cola + rum ;))
polewa:
2 tabliczki czekolady z nadzieniem karmelowym,
3-4 łyżki śmietanki kremówki
W jednej misce połączyć ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek i sodę. W drugiej zmiksować tłuszcz z jajkami i mlekiem, następnie dodać suche składniki i miksować, stopniowo dolewając colę.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie 25 x 30 cm, może być też standardowej szerokości tortownica) i piec w 180 stopniach przez ok. 40 min, aż ciasto nie będzie przyklejało się do wbitego weń patyczka.
Przygotować polewę: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Ciepłą polewą polać przestudzone ciasto.
To, czy polewa zastyga, zależy chyba od rodzaju czekolady. Agata pisze, że jej polewa nie zastygła. Moja zastygła, choć pozostała miękka i plastyczna (użyłam nadziewanej czekolady Alpen Gold).
PS. Oryginał przepisu pochodzi z książki "Desserts" J. Martina.