Ciasto drożdżowe z masą marcepanową

Ciasto drożdżowe z masą marcepanową
przepis:

50 dag mąki

10 dag cukru

3 dag drożdży

6 dag masła

aromat pomarańczowy

ok 1 szklanki mleka

1 jajko

1 żółtko

szczypta soli

10 dag suszonych moreli

10 dag suszonych żurawin

10 dag masy marcepanowej

Z podanych składników zarobić ciasto drożdżowe,  pod koniec zarabiania dodać pokrojone morele i żurawiny.

Połowę ciasta rozwałkować , na środek ciasta położyć masę marcepanową uformowaną w wałek (o długości foremki do pieczenia). Ciasto zwinąć, włożyć do foremki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto piec w temp. 180º C 30-40 min.

Wykorzystałam połowę z zarobionego ciasta.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z masą marcepanową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z masą marcepanową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów