Pancakes- prawdziwie amerykańskie śniadanie

Pancakes- prawdziwie amerykańskie śniadanie

Na moim śniadaniowym stole bardzo często goszczą różnego rodzaju omlety, naleśniki i placuszki. Przepisu na klasycznej „pankejksy” szukałam na amerykańskich stronach, ten zainspirowany jest wytycznymi wprost z małego pensjonatu, musiałam go jednak okroić o znaczną ilość proszku do pieczenia i inne szczegóły ;)

Zdjęcie - Pancakes- prawdziwie amerykańskie śniadanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muszę przyznać, że jadałam już delikatniejsze placuszki, ale coś za coś. W tym przepisie nie ma dużo tłuszczu, naleśniczki mają więc mniej kalorii. Nie są przy tym bynajmniej złe, o nie! Raczej biszkoptowe, łatwe w smażeniu, dobrze utrzymują kształt i trudno je przypalić :)

Zdjęcie - Pancakes- prawdziwie amerykańskie śniadanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podałam do nich miód i roztopione masło. Dla mnie to poranna rewelacja!

Zdjęcie - Pancakes- prawdziwie amerykańskie śniadanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Follow my blog with Bloglovin

Pancakes- prawdziwie amerykańskie śniadanie

Agata, 9 stycznia 2013

Zdjęcie - Pancakes- prawdziwie amerykańskie śniadanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, ciasto nie może mieć grudek. Najwygodniej zrobić to trzepaczką.

Mleko radzę dodawać partiami, mąka może je różnie wchłaniać. Może okazać się, że trzeba go będzie dodać nieco więcej/mniej. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.

Przed smażeniem odstaw na je kilka minut, żeby odpoczęło. Przed smażeniem pierwszej partii placuszków na patelni rozgrzej odrobinę oleju, jego nadmiar odlej, dno ma mieć tylko bardzo delikatną warstewkę tłuszczu.

Podawaj od razu.

Kategorie przepisów