Ciasto bananowe. Daktylami słodzone

Ciasto bananowe. Daktylami słodzone
Zdjęcie - Ciasto bananowe. Daktylami słodzone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejna odsłona popularnego ciasta bananowego.
Co prawda przepisów na nie jest bez liku, ale szukałam tego naj, tego "swojego".
Metodą prób i błędów - udało się!

Jakie jest więc moje idealne ciasto bananowe?

Wilgotne i aromatyczne.
Konkretne, sycące, ale jednocześnie puszyste i delikatne.
Nie za słodkie, naturalnie słodzone bananami i daktylami.
Chrupiące przy każdym kęsie dzięki orzechom.
Na ulubionej mące pełnoziarnistej.
Idealne na śniadanie, bo dostarczające masę energii. Ostatnio przebiegłam na nim 13 km :D



Zdjęcie - Ciasto bananowe. Daktylami słodzone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 3 dojrzałe banany - ok. 300 g
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 2,5 szklanki)
  • 200 g daktyli (suszonych, bez pestek)
  • 100 g orzechów włoskich + do posypania
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • *opcjonalnie cukier, choć uważam, że jest naprawdę zbędny

Daktyle wsypać do garnuszka i zalać 1 szklanką wody. Garnuszek postawić na średnim ogniu, doprowadzić wodę do wrzenia i gotować aż do odparowania płynu (mieszać aby nic się nie przypaliło, najlepiej zwykłą trzepaczką, która dodatkowo rozdrobni daktyle). Daktyle się rozpadną i zaczną przypominać gęstą marmoladę. Jeśli po odparowaniu wody część się nie rozpadnie, "papkę" potraktować blenderem. Pozostawić do przestygnięcia.
Do dużej miski dodać daktyle i banany. Wymieszać je trzepaczką lub bądź mikserem na małych obrotach - banany powinny być na tyle dojrzałe, że łatwo się rozpadną i wmieszają w masę (nie trzeba ich idealnie rozdrabniać, mogą być niewielkie grudki). Następnie dodać olej i ponownie wymieszać. W osobnej misce wymieszać mąkę, sodę oraz cynamon. Całość przesiać do płynnej mieszanki (dla napowietrzenia mąki; jeśli zostaną otręby - nie wyrzucać, dodać później do całości). Wszystkie składniki energicznie wymieszać - ciasto powinno być trochę gęstsze niż na muffiny. Na koniec dodać orzechy i wmieszać do ciasta.
Najlepiej piec w niedużej formie - ładniej wyrośnie. Z pozostałego ciasta z powodzeniem można zrobić muffiny. Z podanej porcji wyszło mi jedno ciasto na niedużą keksówkę ok. 24x11 cm oraz 6 muffinek. Ciasto piec ok. 45 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka (czas zależy od piekarnika). Mufinny będą gotowe po około 20-25 minutach. Całość pieczemy na jednej blasze, muffiny wystarczy wyjąć odpowiednio wcześniej.

Zdjęcie - Ciasto bananowe. Daktylami słodzone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Kategorie przepisów