Pomysł na wytrawną struclę zrodził się w mojej głowie odrazu, jak zostaliśmy zaproszeni na Sylwestrową domówkę. (...) Chciałam zaskoczyć wszystkich, że strucla nie musi kojarzyć się tylko ze słodkim wydaniem.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, schłodzić i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie należy dodać trochę więcej mąki...
Chleb z ricottą jest delikatny, mięciutki, wilgotny, ma miękką skórkę, a w miąższu dziurki. Jest bardzo smaczny, wydaje się taki lekki. Naprawdę pyszny.
Drożdże rozpuścić w połowie mleka, pozostawić na 5 minut. Pozostałe mleko rozmieszać z masłem, cukrem i jajkiem. Mąkę wymieszać z solą, dodać do niej rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagniatać, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto...
Nie wyobrażam sobie lata bez domowych jagodzianek. Są to zdecydowanie najchętniej zjadane bułeczki w moim domu. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a efekt.. jest godny najlepszej cukierni :)
Drożdżowe kapuśniaczki, to pyszne dodatek do czerwonego barszczu. Ja bardzo lubię kapuśniaczki, niestety chwilowo mi ich jeść nie wolno, ale rodzina bardzo się ucieszyła gdy je ostatnio zrobiłam. Robi się je szybko i bardzo prosto.
Kochają go wszyscy, z którymi podzieliłam się przepisem, a że idą święta, stwierdziłam, ze pora go przypomnieć, bo prezentuje się naprawdę ładnie, a nie wymaga wcale dużo pracy.