Śniadanie: Waniliowe jagodzianki z lukrem i kruszonką

Śniadanie: Waniliowe jagodzianki z lukrem i kruszonką
Zdjęcie - Śniadanie: Waniliowe jagodzianki z lukrem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nie wyobrażam sobie lata bez domowych jagodzianek. Są to zdecydowanie najchętniej zjadane bułeczki w moim domu. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a efekt.. jest godny najlepszej cukierni :)
Zdjęcie - Śniadanie: Waniliowe jagodzianki z lukrem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami / przepis własny na 6 sztuk/
ciasto: - 250 g mąki pszennej luksusowej (typ 550) - 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 125 ml ciepłego mleka - 2 jajka - 10 g świeżych drożdży - 35 g cukru waniliowego - 40 g masła - szczypta soli
nadzienie: - kubek świeżych jagód - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka cukru brązowego
kruszonka: - 25 g mąki pszennej - 25 g cukru waniliowego - czubata łyżka zimnego masła
lukier: - 1/2 kubka cukru pudru - 1 łyżeczka wody W garnuszku zagrzać mleko. Ma być letnie, nie może być gorące! Do małej miseczki lub zwykłej szklanki wkruszyć świeże drożdże dodać 2 łyżki mleka i łyżkę mąki dodatkowo odrobinę cukru. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce- aż rozczyn wyrośnie. W garnuszku rozpuścić masło. Odstawić na bok. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, pozostały cukier, wbić jedno jajko ( drugie wykorzystasz do posmarowania wyrośniętych bułek), dodać rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto, pod koniec zagniatania wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Przykryć miskę czystą ściereczką i pozostawić na 1 h lub dłużej - do podwojenia objętości. Jagody umyć, osączyć na sicie i pozbawić ewentualnych szypułek i listków, dodać do nich cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części, utoczyć kulki, które następnie rozpłaszczać i nadziewać wiśniami. Zakleić i układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postąpić z pozostałymi pięcioma bułeczkami.
Do małej miski wyspać składniki na kruszonkę i rozcierać palcami do momentu, aż powstaną grudki.
W kubeczku rozkłócić jajko i smarować pędzelkiem drożdżówki, następnie posypać je kruszonką.
Zdjęcie - Śniadanie: Waniliowe jagodzianki z lukrem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śniadanie: Waniliowe jagodzianki z lukrem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śniadanie: Waniliowe jagodzianki z lukrem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piekarnik rozgrzać z termoobiegiem do 175 stopni C. i piec bułeczki ok. 15 minut- na złoty kolor.
Zdjęcie - Śniadanie: Waniliowe jagodzianki z lukrem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Studzić na kuchennej kratce, polać lukrem. Idealne z kubkiem zimnego mleka. Smacznego!:) Zdjęcie - Śniadanie: Waniliowe jagodzianki z lukrem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śniadanie: Waniliowe jagodzianki z lukrem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów