Bułki ziemniaczane

Bułki ziemniaczane

Bardzo prosty przepis na pszenno-ziemniaczane bułki.
Przepis podpatrzony na tej stronie.

Zdjęcie - BUŁKI ZIEMNIACZANE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bułki ziemniaczane SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki
  • 400 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 dkg drożdży
  • starty ser do posypania (opcjonalnie)
  • olej do posmarowania (opcjonalnie)
Ziemniaki ugotować w mundurkach, schłodzić i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie należy dodać trochę więcej mąki.

Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Z ciasta formować bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem, posypać serem i odstawić na 15 minut - powinny lekko podrosnąć.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 ° C 20-25 minut. Po upieczeniu wierzch można posmarować olejem.

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów