Bułki ziemniaczane
Bardzo prosty przepis na pszenno-ziemniaczane bułki.
Przepis podpatrzony na tej stronie.
Bułki ziemniaczane
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki
- 400 g ziemniaków
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki soli
- 5 dkg drożdży
- starty ser do posypania (opcjonalnie)
- olej do posmarowania (opcjonalnie)
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie należy dodać trochę więcej mąki.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Z ciasta formować bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem, posypać serem i odstawić na 15 minut - powinny lekko podrosnąć.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 ° C 20-25 minut. Po upieczeniu wierzch można posmarować olejem. Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: