Maślane bułeczki do odrywania
.. do odrywania, pachnące, puchate, pyszne.
/ przepis, który zaproponowałam do Weekendowej Piekarni 109 pochodzi od Mirabbelki/
Składniki na 8 bułeczek:
ciasto
- 300 g mąki pszennej - 10 g drożdży świeżych (lub ok. 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant) - 125 ml ciepłego mleka (zastąpiłam je 125 ml wody i 3 łyżkami mleka ryżowego w proszku) - 30 g rozpuszczonego masła - 1 i 1/2 łyżki cukru - 1 łyżeczka soli - 1 duże jajko
glazura - ok. 2 łyżek rozpuszczonego i ostudzonego masła ( lub 1 jajko i 1 łyżka mleka)
Drożdże rozpuścić w połowie mleka, pozostawić na 5 minut. Pozostałe mleko rozmieszać z masłem, cukrem i jajkiem. Mąkę wymieszać z solą, dodać do niej rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagniatać, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Włożyć do miski wysmarowanej masłem i pozostawić szczelnie przykryte do podwojenia objętości ( na ok. 1,5 h). Z ciasta uformować wałek, pokroić go na 8 plastrów, z każdego zrobić płaską bułeczkę. Wierzch bułeczek posmarować rozpuszczonym masłem i ułożyć jedna za drugą w formie keksowej wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 min.
Bułeczki jeszcze raz posmarować masłem. Piec 15- 20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 220 stopni. Smacznego!:)
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________