Chlebek razowo - dyniowy
Delikatny i wilgotny chlebek dyniowy z bananem , naprawdę mi zasmakował doskonale smakuje z twarożkiem mascarpone pycha... polecam
orginał- 150 g pieczonej dyni
1 szklanka mąki razowej
1 szklanka mąki orkiszowej
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych + do obsypania formy
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g masła roztopionego
1/4 szklanki oliwy extra vergine
1/3 szklanki płynnego miodu
2 czubate łyżki dżemu użyłam dyniowego
2 jajka
1 duży banan
3 łyżki pestek dyni
W misce wymieszać suche składniki mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę i cynamon. Masło roztopić na gazie , dynię i banana rozgnieść widelcem i wrzucić do masła - dodać drzem, oliwę, miód i jajka połączyć składniki. Całość wlać do suchych składników i delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. Formę posmarować oliwą i obsypać płatkami owsianymi, masę przełożyć do formy, posypać pestkami dyni i wstawić do nagrzanego piekarnika 170 C i piec ok 45 minut do tzw suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z formy na 15 minut i pozostawić na kratce do przestudzenia, następnie z powrotem chowamy do formy i wstawiamy do piekarnika - tak pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego
Wydrukuj przepisdodaję do akcji Festiwal Dyni 2012