Chlebek razowo - dyniowy

Chlebek razowo - dyniowy

Zdjęcie - Chlebek razowo - dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Delikatny i wilgotny chlebek dyniowy z bananem , naprawdę mi zasmakował doskonale smakuje z twarożkiem mascarpone pycha... polecam

orginał
  • 150 g pieczonej dyni
    1 szklanka mąki razowej
    1 szklanka mąki orkiszowej
    1 i 1/2 szklanki płatków owsianych + do obsypania formy
    1/2 szklanki brązowego cukru
    2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki cynamonu 
    50 g masła roztopionego 
    1/4 szklanki oliwy extra vergine
    1/3 szklanki płynnego miodu 
    2 czubate łyżki dżemu użyłam dyniowego
    2 jajka 
    1 duży banan 
    3 łyżki pestek dyni 

W misce wymieszać suche składniki mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę i cynamon. Masło roztopić na gazie , dynię i banana rozgnieść widelcem i wrzucić do masła - dodać drzem, oliwę, miód i jajka połączyć składniki. Całość wlać do suchych składników i delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. Formę posmarować oliwą i obsypać płatkami owsianymi, masę przełożyć do formy, posypać pestkami dyni i wstawić do nagrzanego piekarnika 170 C i piec ok 45 minut do tzw suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z formy na 15 minut i pozostawić na kratce do przestudzenia, następnie z powrotem chowamy do formy i wstawiamy do piekarnika - tak pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Smacznego 

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Chlebek razowo - dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chlebek razowo - dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

dodaję do akcji Festiwal Dyni 2012

 

Kategorie przepisów