Dziś postanowiłam wypróbować przepis Nigelli na agrest pod kruszonką. Od siebie dodałam czerwone porzeczki i powiem Wam, że to naprawdę smakowało wspaniale! Kwaśne, ale takie pyszne, uwielbiam!
Chcę przedstawić prosty przepis na rabarbar zapiekany pod delikatna pierzynką jajeczno-śmietanową. Kwaśne owoce przykryte słodkim puszystym ciastem tworzą idealny i doskonale uzupełniający się duet.
W ponure, nudne i leniwe popołudnie miło jest uraczyć się pysznym deserem. Najlepiej prostym w przygotowaniu, szybkim, ale efektywnym. Takim właśnie są brzoskwinie pieczone z migdałami podane z gałka ulubionych lodów
Gruszki upiekłam w sosie z czerwonego wina o zapachu goździków, imbiru i podałam z dodatkiem sosu czekoladowego. Do deseru doskonale pasowało mołdawskie wino (...)
Nie znam nikogo, kto mógłby oprzeć się słodkiej kruszonce przykrywającej pieczone, gorące owoce... :) W mojej wersji crumble użyłam gruszek doprawionych kardamonem (pomysł podpatrzony u wiosenki), ale deser ten można przyrządzić właściwie z każdych owoców.
Być może poszłam po linii najmniejszego oporu, ale tak naprawdę od dawna miałam ochotę na pieczone nektarynki ;) Uważam w tym wypadku, że ta prostota tylko wychodzi na dobre.
Tym razem moja propozycja na pyszny deser, podwieczorek lub lekkie obiadowe danie na słodko to chrupiące, złociste, owocowe półksięzyce polane ciepłym miodem z dodatkiem skórki pomarańczowej