Orzechowe crumble z gruszkami i kardamonem
A oto i crumble, o którym wspominałam przedwczoraj. W nowych, słitaśnych kokilkach ;)
Nie znam nikogo, kto mógłby oprzeć się słodkiej kruszonce przykrywającej pieczone, gorące owoce... :)
W mojej wersji crumble użyłam gruszek doprawionych kardamonem (pomysł podpatrzony u wiosenki), ale deser ten można przyrządzić właściwie z każdych owoców.
ORZECHOWE CRUMBLE Z GRUSZKAMI I KARDAMONEM
(na 2 porcje)
2 duże gruszki,
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu,
1 czubata łyżeczka brązowego cukru,
40g masła,
40g cukru pudru,
ok. 80g mąki, mała garść grubo posiekanych orzechów włoskich
Gruszki obrać, pokroić na małe kawałki i ułożyć w dwóch żaroodpornych kokilkach. Posypać kardamonem i brązowym cukrem.
Masło zagnieść z cukrem pudrem i mąką na kruszonkę, wymieszać z posiekanymi orzechami. Kruszonką posypać owoce.
Piec w 200 stopniach ok. 15 minut, aż kruszonka zrobi się jasnobrązowa.
Podawać na ciepło.