Prosty i szybki deser - pyszne połączenie delikatnej bitej śmietany z chrupiącymi bezami i aromatycznymi truskawkami - taka mini Pawlova dla niecierpliwych łasuchów ;-)
Jak w końcu znalazłam kolendrę, to nie mogłam się zebrać i kupić żeberek - no bo przecież muszą być jakieś w miarę ładne, prawda? Teraz w końcu się zebrałam i naprawdę bardzo się cieszę. Mam nadzieję, że szybko do niego wrócę, bo Ł. pierwszy raz nie klął przy każdym znalezionym ziarenku kolendry. ;)
Mięso umyć, delikatnie rozbić tłuczkiem. Natrzeć solą i pieprzem. Grillować na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Cebule obrać, pokroić w plastry, wrzucić do mięsa. Piec aż cebula nabierze złotego koloru.
Szukałam inspiracji - kupiliśmy przydużo truskawek, a dżemy truskawkowe nam nie schodzą...Znalazłam frużelinę...Przepis jest kompilacją z różnych miejsc...
Przepis Marty znaleziony na Onecie - kilkakrotnie z niego korzystałam przygotowując karkówkę na grilla i za każdym razem mięso wychodziło pyszne , kruche i aromatyczne . Autorka poleca marynowanie przez 24 godziny , ja przetestowałam marynowanie przez 2-3 dni - mięso jest jeszcze lepsze !
W tym tygodniu gospodarzem był Mich.Bułeczki wyszły malutkie i ciężkie, rodzina je oprotestowała...Mi smakowały z serem, pewnie najlepsze byłyby z pleśniowym, ale akurat wyszedł...
Kurczaka pokroić na małe kawałki, podsmażyć na oleju.Paprykę pokroić w paski, pieczarki i seler w plasterki, cebulę w piórka, czosnek pokroić drobniuteńko.Na patelnię nalać trochę oleju, podsmażyć czosnek i cebulkę, posypać słodką papryką, dorzucić paprykę, pieczarki, seler.
Upiekłam z podwójnej porcji.Z połową zrobiłam eksperyment - trochę słaby.. :(Chałka eksperymentalna zamiast wody i miodu miała syrop z bzu czarnego.Chałka wyrosła słabo, skórkę miała bledszą niż ta z miodem..
Surówka jest u nas prawie od zawsze...Pierwszy raz jadłam ja zaproszona na grilla do znajomej - bardzo mnie zdziwiła..Surówka jest pyszna, zdrowa, świetnie pasuje do peeczonego mięsa i kiełbasek.
Kaszanka jest pyszna sama w sobie, a z dodatkiem jabłka i świeżego majeranku - super :)Bierzemy kawałek kaszanki i kawałek folii aluminiowe, w folię zawijamu kaszankę, kawałeczek jabłka i gałazkę majeranku i juz :))
Miałam chęć zamieszać...zaszaleć... Zrobić brownies z ... truskawkami. A tak! A co? Da się ? Oczywiście, że się da! Miałam przepis na brownies z malinami, więc wystarczyło zmienić owoce i już. Pyyyycha! To dopiero jest wspaniałe! Uwielbiamy brownies ! Nie stoi u nas dłużej niż jeden dzień, nie ma na to szans, zostaje zjedzone migiem. Wspaniale mokre, ciężkie, zakalcowe, seksownie czekoladowe... brownies.