Weekendowa piekarnia #36 - bułki z figami
W tym tygodniu gospodarzem był Mich.
Bułeczki wyszły malutkie i ciężkie, rodzina je oprotestowała...
Mi smakowały z serem, pewnie najlepsze byłyby z pleśniowym, ale akurat wyszedł...
Bułki z figamiskładniki na 12 sztuk
10 dag suszonych fig1 2/5 szklanki wody3 dag drożdży2 szklanki mąki żytniej1 szklanka mąki pszennejłyżeczka solijajko do posmarowaniaewentualnie mak lub sezam do posypania
Posiekać drobno figi, zagotować z wodą. Odstawić do ostudzenia (37 stopni C).
Odlać 2/5 szklanki ostudzonej wody z fig, wlać do miski. Rozetrzeć w niej drożdże, zostawić na 10 minut. Wymieszać w misce oba rodzaje mąki z solą, wlać rozmieszane z wodą drożdże i wodę z figami. Dobrze wyrobić i zostawić na 15 minut. Wyłożyć ciasto na posypana mąką stolnicę, wyrobić trochę, uformować wałek i podzielić na 12 części. Formować okrągłe bułeczki. Układać na posmarowanej blasze. Zostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piecyk do temperatury 200 stopni C. Posmarować bułki jajkiem, posypać makiem i piec około 22-25 minut.